Delicii de Crăciun

Tradiţional, în preajma sărbătorilor de iarnă, Catedra tehnologia şi organizarea alimentaţiei publice (TOAP), pregătește mici surprize pentru copiii angajaţilor.

În data de 17 decembrie 2016 au fost invitaţi 18 copii din clasele a II-a – a VI-a ai colaboratorilor FTMIA. În laboratorul tehnologia alimentelor, dr., conf. univ. Natalia SUHODOL, asistată de studentele gr. TA-133 Ecaterina ISPAS şi Ana BECU, a desfăşurat atelierul de creaţie „Delicii de Crăciun”. Purtând uniforme de bucătari, după instructajul iniţial, copiii au luat cunoştinţă de cantitatea de produse necesară pentru prepararea aluatului pentru copturi şi a glazurii, succesiunea operaţiilor tehnologice şi tehnicile de ornare a semifabricatelor.

Lect. univ. Lilia MORARI, maistrul de instruire Galina LUNGU, studentele gr. TA-132 Irina NOGAI şi Dionisia LUPOI, au făcut o demonstrație de confecţionare a turtelor dulci cu tiparul și i-au îndemnat pe pici să-şi pregătească fiecare câte trei copturi.

După o muncă intensă pe parcursul a două ore, cu responsabilitate şi sârguinţă, copiii s-au ales cu câte un brăduţ, o mănușă şi un fulguleţ de nea de toată frumuseţea.

Copiii au avut parte și de o surpriză. Au fost invitaţi la Centrul de excelență didactico-științific și de instruire continuă în domeniul alimentației publice, unde, în prezenţa părinţilor şi a bunicilor, după o scurtă iniţiere în bunele maniere şi servirea bucatelor, la o ceaşcă de ceai, au degustat din dulciurile confecţionate, apreciindu-și rodul muncii.

În final, sub îndrumarea profesorilor şi studenţilor, cu certificatul de absolvent al acestui master-class original, copiii şi-au împachetat câte trei prăjituri şi au plecat bucuroşi acasă, fiind îndemnaţi să-şi aplice cunoştinţele şi abilităţile dobândite pentru a-şi bucura părinţii cu delicii de Crăciun.

Evenimentul are o conotaţie deosebită, a specificat dr., conf. univ. Olga DESEATNICOV, şef Catedră TOAP. Meditând asupra subiectului evenimentului de anul acesta, ne-am propus urmăm povaţa chinezească: „Învaţă un om să pescuiască — şi îi va prinde bine toată viaţa” şi am organizat după un scenariu original acest atelier de creaţie „Delicii de Crăciun”. Graţie susţinerii financiare oferite de partenerul nostru tradiţional – reţeaua de magazine LINELLA, am confecţionat un set de şorţuleţe şi bonete, am procurat cantitatea necesară de produse alimentare şi i-am învăţat pe copii cum să le confecţioneze. Fiecare a primit în dar câte o diplomă de participare, o fişă tehnologică de preparare a deliciilor de Crăciun pentru părinţi şi bunici, un calendar-suvenir, un set de copturi şi… o fotografie comună. Dar nu mai puţin important este şi faptul că în cadrul acestui eveniment ei s-au împrietenit şi au căpătat o experienţă inedită, care le va rămâne în memorie.