Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Secretele unei cariere de succes

cariera profesionala_r

Pe 13 decembrie 2016, Centrul Universitar de Informare şi Ghidare în Carieră al UTM (CEGHID) în parteneriat cu Centrul SYSLAB-Chişinău de dezvoltare inovativă a carierei, au organizat un training cu tema „Angajarea cu succes: paşi simpli, rezultate mari”, pentru un grup de studenţi ai anului III de la Facultatea Inginerie şi Management în Electronică şi Telecomunicaţii (FIMET).

În deschiderea lucrărilor, Jana MIDONI, ofiţer de proiect, a specificat că centrele SYSLAB de dezvoltare inovativă a carierei au fost create în cadrul Proiectului PNUD-Moldova. Proiectul „Antreprenorialul inovativ pentru angajare Durabilă”, în baza metodologiei SYSLAB International AS, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei și Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în RM, are drept scop prevenirea exportului de inteligenţă și susţinerea creșterii economice a țării prin instruirea și asistarea șomerilor calificaţi, a cetăţenilor moldoveni reveniți la baştină și a absolvenţilor universităţilor din ţară în obţinerea locurilor de muncă relevante în RM sau iniţierea unei afaceri. În scurta perioadă de când funcţionează centrele SYSLAB, angajaţii proiectului au instruit 650 persoane, rata de succes de a-şi găsi locul de muncă potrivit constituind 87 la sută.

În pofida faptului că profesiile inginereşti au fost mereu în vogă, în perioadele de criză economică inginerii se confruntă cu unele probleme în căutarea unui loc de muncă, a menţionat Elena GUŢU, formator, metodist-coordonator CEGHID. Pentru a depăşi obstacole de acest gen şi a le facilita accesul calificat pe piaţa muncii, Centrul organizează pentru studenţi pe toată perioada studiilor diferite activităţi: seminare practice, întâlniri cu oameni de afaceri, târguri ale locurilor de practică şi de muncă, conferinţe instructive ş.a. De data aceasta, în ospeţie la studenţi au venit formatorii SYSLAB, cu o viziune originală şi tehnici moderne de căutare a unui loc de muncă.

Olga TUMURUC, consilieră în carieră SYSLAB-Chișinău, şi-a împărtăşit experiența în tehnicile şi metodologiile avansate de căutare a unui loc de muncă.

Utilizând activități individuale și în grup, prezentând și analizând studii de caz, organizând jocuri de rol, dezbateri, jocuri cognitive și distractive, star bursting vs. brainstorming, simulări, a parcurs itinerarul pe care ar putea să-l urmeze un absolvent pentru a fi angajat în postul pentru care este cel mai bine pregătit profesional.

Au fost pline de conţinut, interesante şi demne de urmat sugestiile expuse de formatoare şi întregite cu mult tact şi bunăvoinţă de către profesorii şi studenţii prezenţi în sală pe marginea subiectelor privind harta competențelor, anunțurile de job, scrisoarea de intenţie, scrisoarea de motivare, un CV de succes, branding-ul personal, tehnicile şi ţinutele de prezentare la interviu, vizitele de documentare la companii, abilitățile de comunicare, tehnicile de convorbire la telefon, managementul timpului, lucrul în echipă, cultivarea limbii şi exprimarea corectă, susţinerea unui interviu de angajare, alte mici secrete, care ar servi drept temelie unei cariere de succes.

Propuneri concrete în tematica seminarului au prezentat Serafima SOROCHINA, lector superior la Catedra sisteme și rețele de comunicații optoelectronice, FIMET, Nicolae MICŞANSCHI, şef Secţie Relaţii cu întreprinderile, CEGHID, Polina TODOS, metodist coordonator, profesori.

[av_gallery ids=’15955,15956,15957,15958,15959,15960,15961,15962,15963,15964,15965,15966′ style=’big_thumb’ preview_size=’featured_large’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’featured_large’ columns=’12’ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ av_uid=’av-piqbw1′]

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI