Pe 1 decembrie 2106 în incinta Facultăţii Calculatoare, Informatică şi Microelectronică, tinerii care studiază specialități în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) s-au întrunit la „ICT Career Orientation 2016”, ediţia a VI-a.  

Ana CHIRIŢA, director executiv al Asociaţiei Naţionale a Companiilor Private din domeniul TIC (ATIC), a menţionat în deschiderea evenimentului că ATIC întruneşte 49 de companii şi reprezintă o punte de legătură între agenţii economici de pe piaţa TIC, sectorul public şi UTM. La eveniment participă 11 agenţi economici din domeniu. Studenții au posibilitatea să discute cu potențialii angajatori și să afle care sunt cele mai solicitate direcţii de carieră în domeniul TIC;  tendințele actuale și noutăţile din domeniu; oportunitățile și resursele pe care pot să le acceseze pentru a se dezvolta continuu;  condiţiile de angajare, ofertele de muncă şi oportunitățile de stagii; să stabilească contacte utile cu experţi şi manageri din domeniu.

Rectorul UTM, dr. hab., prof.univ. Viorel BOSTAN, a menţionat că studenții au făcut o alegere corectă alegând să-și facă studiile la FCIM. Așa cum pe timpuri inginerii au demarat revoluţiile tehnice, având drept promotori motorul cu ardere internă, energia electrică, energia nucleară, motorul reactiv etc., inginerii TIC  revoluţionarizează astăzi lumea implementând tehnologiile informaționale.

Platforma didactică „ICT Career Orientation” are drept scop motivarea tinerilor spre cunoaşterea şi valorificarea oportunităţilor de angajare, dezvoltare și avansare profesională în domeniul TIC. Studenţii au posibilitatea să comunice direct cu cei mai importanți angajatori din domeniul TIC și să afle de la aceștia care sunt direcțiile de carieră pe care le pot urma, care sunt cele mai recente tendințe, instrumente şi metodologii utilizate în cadrul companiilor, care sunt acțiunile pe care pot și trebuie să le urmeze tinerii pentru a face faţă concurenţei de pe piaţa muncii, a obține un serviciu bun și a se afirma la locul de muncă.

Pe parcursul zilei, în cadrul a 16 ateliere didactice de orientare în carieră, precum la mesele Târgului Companiilor, studenţii află din prima sursă tainele profesiei în domeniul TIC, posibilităţile de a urma practica anuală sau de licenţă în aceste companii prestigioase. Bunăoară, formatorii companiei „Tacit Knowledge” au enunţat care ar fi competențele necesare într-o profesie TIC pentru o carieră de succes în 2020; care sunt tendințele globale în domeniu, cum să ţinem pasul și să beneficiem de ele.

Experţii de la „Pentalog” au făcut o prezentare despre explorarea şi indexarea datelor cu ajutorul mecanismelor Google, care știe totul şi descarcă totul.

Reprezentanţii companiei „Endava” şi-au axat cele două comunicări pe următoarele subiecte: cu Smart Home este foarte simplu să construiești o casă inovativă și inteligentă, utilizând cunoștințele tale în domeniul IT; există oare viaţă dincolo de programarea TI?

Compania „Orange” i-a îndemnat pe tineri să implementeze mai activ elementele jocurilor electronice în viaţa reală.

Experţii de la „Amdaris”  au povestit despre importanta limbajului Java Script  şi despre utilizarea conceptului Cloud – când trebuie folosit, care sunt infrastructura, software-ul, serviciile disponibile şi avantajele utilizării acestuia.

Managerii de la „Amdaris” i-au invitat pe auditori să dezvolte aplicaţii folosind tehnologiile populare NET  „Universal Windows Platform” şi să le ruleze oriunde vor.

Reprezentanţii companiei „YOPESO” au menţionat că din toată cantitatea copleșitoare de programe de lucru și instrumente care apar în fiecare zi în lume, Java Script constituie o provocare majoră pentru programatorii începători. A folosi Java Script este la modă, dar să perfectezi corect programe mari extensibile nu este aşa de simplu. Paradigma programării JS are avantaje, dar şi anumite carenţe, de oarece şabloanele de proiectare au un spectru larg de executare în stil clasic utilizând Singleton, Observer, dar şi variante mai moderne, cum ar fi MV.

Cei de la compania „Moldcell” sunt de părere că dezvoltarea sistemelor de comunicaţii a revoluţionat industria de prelucrare a datelor. Acest lucru creează o nouă realitate în care securitatea informațională nu este doar o tehnologie, dar o necesitate stringentă. De aceea securitatea datelor reprezintă o prioritate a companiei în care inginerul şi clientul să fie câștigători în lupta digitală.

Inginerii de la „ALLIED TESTING” au povestit care sunt metodele și instrumentele folosite pentru testare, cum putem să organizăm acest proces mai eficient, care sunt direcțiile de dezvoltare a testării automatizate?

Partenerii companiei „Deeplace” au discutat despre trăsăturile, conţinutul şi particularităţile specifice ale celei de a patra revoluţii industriale în condiţiile RM.

Angajaţii companiei „Noction” au adus în faţa publicului un ghid practic „Cum să devii un super erou în rețelele TIC!”

Inginerii de la „StarNet” i-au învăţat pe studenți cum să-şi vândă „creierii” cât mai scump, oferind şi unele sugestii pentru angajarea într-un post bine remunerat: cum să obţii avantaje faţă de alţi candidaţi, în ce măsură postul spre care tinzi corespunde capacităţilor tale, perfectarea unui CV corect alcătuit înseamnă o şansă în plus;  cum să eviţi unele greşeli în timpul interviului de angajare.

„ICT Career Orientation 2106” a fost organizat de către ATIC în parteneriat cu UTM, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”, Agenției Austriece pentru Dezvoltare și Ministerului Tineretului și Sportului din partea Programului de Granturi 2016. La festivitatea de inaugurare au luat parte Iurie ŢURCAN, directorul executiv al Centrului de Guvernare Electronică, dr., conf. univ. Ion BALMUŞ, decanul FCIM, cadre didactice, angajatori.

ict-career-orientation2016_1

 

 

ICT Career Orientation 2016

(Visited 7 times, 1 visits today)