În ziua de 24 noiembrie 2016, în holurile facultăţilor din campusul Râşcani al UTM şi-a deschis larg uşile Târgul locurilor de practică şi de angajare în câmpul muncii pentru studenţii şi absolvenţii Universităţii. Pentru cei cca 1400 de absolvenţi ai UTM, promoția-2017, peste 100 de companii autohtone şi mixte au oferit 825 de locuri pentru stagiile de practică şi cca 900 de posturi vacante de muncă.

„ICGengeneering.com” a propus 110 locuri de practică (de 1 an) în RFG, „Termoelectrica” – 29 locuri de practică, „Steaua-Reds” – 10 locuri de practică şi 26 de muncă, Proiectul „Oraşul protejat” – 70/60, „Inoxplus” – 13/13, Inspectoratul Naţional de Patrulare – 25/27, „Poşta Moldovei” – 20/45, „Radiocomunicaţii” – 7/8, Parcul industrial „Răut” – 8/6, „Moldova Agroindbank” – 5/9, „DRA-Draexlmaier Automotive” – 60 posturi de muncă, „Fujikura Automotive Moldova” – 32 posturi de muncă.

Oferte atrăgătoare au făcut și Departamentul Trupelor de Carabinieri, Administratia de Stat a Drumurilor, Centrul de Telecomunicaţii Speciale, întreprinderile „Agromaşina”, „Moldtelecom”, „Confort”, „Ionel”, „Introscop”, „Moldovagaz”, Calea Ferată a Moldovei, „Tricon”, „Floare Carpet”, reţelele de magazine „Casa curată”, „FIDESCO-Moldova”, „Linella”, „Topaz”, „Bucuria”, „JLC”, „Lactis”.

Pentru prima dată, în afară de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, au venit cu mesaje de mediere a unor eventuale angajări companiile „HR-consulting”, „Cariera mea”, „Lear corporation”, „Rabota.com”, „Yopesozour personalsoftware.com”.

În premieră, AUF a venit la studenţi cu un proiect cu propuneri de practică în cadrul universităţilor francofone afiliate, iar „Business Development Capital.com” a lansat pentru studenţi un proiect social de instruire practică a inginerilor în domeniul businessului mic şi mijlociu.

Tradiţional, evenimentul a finisat cu o masă rotundă. Dialogul a fost inaugurat de către dr., conf. univ. Valentin AMARIEI, prorector pentru formare continuă și parteneriate, care le-a mulțumit agenţilor economici pentru participare activă, ofertele valoroase și a ţinut să menţioneze că un stagiu de practică reuşit este un prim pas spre o carieră de succes a unui inginer. Or, pentru a se forma ca specialişti, ei trebuie să fie admişi la practică în întreprinderile de profil.

Nicolae GLINGEAN, director pentru dezvoltare al „Termoelectrica”, a mulţumit UTM pentru semnarea recentă a unui acord de colaborare, precizând pentru cei prezenţi că deşi el a fost semnat la FEIE, în pregătirea concretă a studenţilor pot participa şi celelalte facultăţi, dat fiind că întreprinderea are nevoie şi de ingineri TIC, telecomunicaţii, mecanică, construcţii şi alte specialităţi.

Vadim BUBULICI, şef Departament dezvoltarea personalului şi pregătire profesională, „ICS DRA-Draexlmaier Automotive”, a mulţumit FIMIT pentru buna colaborare şi a solicitat ca absolvenţii UTM să aibă cunoștine bune de engleză şi în programul Excel.

Natalia TOFAN, specialist în recrutarea angajaţilor la „Fujikura Automotive Moldova”, a mulţumit pentru organizarea târgului, exprimându-și dorința de a perfecta un Acord de colaborare cu UTM – în perspectivă compania se va dezvolta şi va avea nevoie de cel puţin 3000 de angajaţi. Condiţiile de muncă, salariul şi pachetul social oferit angajaţilor sunt foarte atractive.

Făcând bilanţul dialogului din cadrul mesei rotunde, dr., conf. univ. Sergiu ANDRONIC, prorector pentru activitatea didactică, a exprimat angajatorilor sentimente de profundă gratitudine pentru aprecierea cunoştinţelor demonstrate de absolvenţii UTM şi a făcut un şir de propuneri menite să amelioreze pregătirea inginerilor: tematica lucrărilor de an şi de licenţă, la fel și conţinutul programelor de studii să fie corelate cu necesităţile agenţilor economici. În acest context aşteptăm de la agenţii economici propunerile de rigoare, invitându-i la susținerea proiectelor de licenţă.

La masa rotundă au participat decanii Vladislav REŞITCA, Vasile MAMALIGA, Valentina BULGARU, şef catedră Artur MACARI, şef Secţie relaţii cu întreprinderile, CEGHID  Nicolae MICŞANSCHI, angajatele ANOFM Veronica OPREA şi Lilia NICORICI, profesori.

(Visited 25 times, 1 visits today)