Oaspeţi din Ucraina la FTMIA

Pe 22 noiembrie 2016, un grup de funcţionari din diferite ministere şi departamente ale Guvernului Ucrainei, în frunte cu Olena COVALOVA, viceministrul Politici Agrare şi Produse Alimentare, însoţiţi de angajaţi ai Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare al RM şi membrii echipei Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol, au efectuat o vizită  de documentare la Facultatea Tehnologie şi Management în Industria Alimentară (FTMIA) a UTM.

Întâmpinând oaspeţii din ţara prietenă cu tradiţionala urare de bun venit, dr., conf. univ. Vladislav REŞITCA, decanul FTMIA, a menţionat că Guvernul Republicii Moldova şi UTM, în parteneriat cu Banca Europeană de Investiții (EIB), prin intermediul Programului de Restructurare a sectorului vitivinicol „Filiera Vinului”, au investit peste 2 milioane 700 de mii de euro pentru reparaţia capitală a celor 13 laboratoare şi a sălilor de clasă ale Catedrei enologie, le-au dotat cu echipamente de ultimă generaţie şi au constituit, conform standardelor europene, o secţie de micro-vinificaţie menită pentru instruirea viitorilor ingineri în domeniu. Acum, în proces de reabilitare se află și o sală pentru degustarea profesionistă a vinurilor. Folosindu-se de ocazie, decanul FTMIA a înmânat o Diplomă de onoare dlui Daniel THEMEN, coordonator în Departamentul proiecte privind dezvoltarea afacerilor în agricultură şi mediul rural al EIB, în semn de înaltă apreciere şi profundă recunoştinţă pentru contribuţie personală în implementarea reuşită a proiectelor finanţate de EIB în UTM.

În continuare, dr., prof. univ. Anatol BĂLĂNUŢĂ, şef Catedră enologie, a familiarizat oaspeţii cu laboratoarele din dotare, condiţiile de instruire a studenţilor şi oportunităţile de efectuare a cercetărilor ştiinţifice. Oaspeţii au fost invitați la o degustare a vinurilor produse în cadrul orelor de studiu în anul 2015. Grație experienței corpului profesoral, pasiunii studenților și investițiilor făcute, s-a reușit plăsmuirea unor vinuri ce pot face concurență celor mai renumite băuturi nobile din struguri. Oaspeţii au menţionat culoarea paiului, buchetul armonios cu o aromă bine exprimată și fină, cu nuanțe de fructe tropicale ale vinului Chardonnay; limpezimea scânteietoare, gustul îndelungat și curat cu nuanțe gustative de mure negre, zmeură și căpșuni ale unui Pinot Noir Roze, culoarea intensă şi gustul de vişină coaptă ale rubiniului Malbec.

Banca Europeană de Investiții, în perioada 20-23 noiembrie 2016, a organizat o vizită de studiu pentru responsabili din cadrul Guvernului Ucrainei în vederea studierii experienței Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol în vederea valorificării împrumuturilor acordate de BEI pentru implementarea Programului „Filiera Vinului” (75 milioane Euro pentru modernizarea sectorului vitivinicol) și Proiectului „Livada Moldovei” (120 milioane Euro pentru dezvoltarea sectorului horticol), în mod special, de mecanismele de colaborare cu băncile partenere și facilitățile fiscale acordate beneficiarilor din sectoarele vitivinicol și cel horticol.