Studente de la FIU: scrisoare din Italia

În iulie 2016 menționam că rectorul UTM Viorel BOSTAN a semnat acorduri de colaborare cu trei universități din Italia, în vederea valorificării unor oportunități educaționale atractive pentru viitorii specialiști din industria modei, designul industrial și de produs. Astfel, la Universitatea publică Fine Art Academy di Como, studenții FIU vor avea posibilitatea de a studia la specialitatea „Design vestimentar” timp de 1 an, iar masteranzii – 6 luni,  acumulând credite academice echivalente celor din RM. Și iată că s-a trecut deja de la intenții la fapte. 7 studente de la Facultatea Industrie Ușoară a UTM sunt în Italia, la Fine Art Academy di Como, unde continuă să studieze Designul vestimentar.

Utemistele ne comunică bucuroase:

Bună seara,

Ne cerem scuze că vă răspundem așa de târziu, am avut o săptămână foarte încărcată: am făcut cunoștință cu profesorii, cu experiența lor profesională foarte bogată și inspirată, cu sălile și blocurile de studiu, cu materiile pe care o să le studiem. Aici procesul de studii este foarte bine organizat. Informațiile de care avem nevoie: schimbări în orar, invitații la evenimente organizate de Academie, alte noutăți – toate ne sunt comunicate prin intermediul poștei electronice. Asta este foarte comod și pentru administrație, și pentru noi. Apreciem înalt atitudinea binevoitoare pe care o au managerii universității față de noi. Deseori ne cer feedback-ul cu referire la procesul de studiu și comoditățile în reședință.

Metoda de predare practicată aici este una interactivă, care implică dialog, lucrul în grup, cu referire la diverse surse externe utile. Un foarte mare accent se pune pe cultura modei și tot ce presupune aceasta de la începuturi până în prezent. Prezentând anumite teme de modă, se fac trimiteri asociative la secvențe din filme, mișcări, sculptură, monumente arhitecturale, branduri, designer ș.a.

Pentru noi s-a format un orar special care ne permite să absorbim la maxim din întregul program academic. Apreciem foarte mult faptul că avem un orar încărcat, deoarece urmăm cursuri de specialitate împreună cu studenții din anul I, II, III. Mai avem și ore de italiană. Sperăm că la întoarcere nu vom avea de susținut diferențe.

Cu recunoștință și respect,

studentele Lilia ABABII, Cristina POSTOLACHI,

Ecaterina CARAMAN, Natalia HAREA