IBM explică avantajele tehnologiei Bluemix

Parteneriatul Universității Tehnice a Moldovei cu marea companie internațională IBM (International Business Machines) se înscrie în contextul noilor abordări și tendințe de dezvoltare a aplicațiilor software și inovațiilor tehnologice. Obiectivul UTM este de a aduce aceste inovații în procesul de formare a inginerilor software. Prin urmare, este benefică participarea profesorilor noștri la atelierele organizate de această companie.

Pe parcursul a două zile, 7-8 noiembrie 2016, cu suportul UTM și ATIC/Tekwill, un grup din șase profesori de la Catedra automatică și tehnologii informaționale, FCIM-UTM – Dumitru CIORBĂ, Andrei POȘTARU, Rostislav CĂLIN, Ionel ANTOHI, Stepan OSTAPENCO, Sergiu CIUDIN – iau parte la un atelier de lucru organizat de IBM la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, România.

Programul de lucru presupune demonstrarea beneficiilor utilizării tehnologiei Bluemix de către reprezentanții companiei, Adrian DOROIMAN și Catalin NEAGOE. Astfel, sub genericul „Bluemix framework for agent-oriented Web service design”, profesorii vor afla cum se pot realiza aplicații în cloud prin configurarea și integrarea de API-uri pentru diferite domenii: proiectarea de servicii Web, Mobile/IoT și DevOps, data mining, analytics, prelucrări statistice cu SPSS, cognitive computing cu Watson etc.

În cadrul aceluiași parteneriat, cu IBM și ATIC/Tekwill, în luna noiembrie la UTM se vor organiza alte două ateliere pentru profesorii UTM: Hybrid Cloud Solutions with OpenStack Infrastructure-as-a-Service (IaaS) și Software Defined Networking and Security Solutions.