La invitaţia conducerii Facultăţii Industrie Uşoară, locul profesorilor într-o sală de curs l-au ocupat soţii Veronica şi Victor ARPINTIN, fondatorii întreprinderii individuale „Etnika” din mun. Bălţi, specializată în confecţionarea costumelor naţionale.

Într-o formă inedită, oaspeții au făcut o incursiune în fascinanta lume a motivelor populare tradiţionale utilizate în portul naţional, au meditat asupra puterii magice a ornamentelor  şi surselor de inspiraţie ale autorului anonim, au antrenat un grup de studenţi în prezentarea articolelor fabricate la întreprindere, iar în final au făcut oferte de angajare la „Etnika” şi au răspuns la întrebările celor peste 40 de studenţi, care studiază Modelarea şi tehnologia confecţiilor din țesături, Designul vestimentar industrial şi Designul vestimentar și textil.

La întrebarea studentei Doina STRATAN, gr. SVI-141, despre materialele, motivele etnice ale ornamentelor şi tehnicile de executare a articolelor vestimentare confecționate la întreprindere, patronul SA „Etnika”, Victor ARPINTIN, a ţinut să menţioneze că sursele de inspiraţie sunt portul tradiţional naţional românesc, tehnicile manuale de ornamentare şi materialele naturale, prelucrate cu multă grijă şi căldură sufletească.

În ceea ce privește interesul sporit al cumpărătorilor faţă de costumele naţionale, subliniat de  dr., conf. univ. Valentina BULGARU, decanul FIU, Veronica ARPINTIN a precizat că portul popular este emblema de nobleţe a unui neam; costumul naţional ne individualizează în faţa altor popoare, fiind o ştafetă a generaţiilor, şi fiecare părinte sau bunic, comandând un costum naţional, pentru copii sau nepoți, contribuie la cultivarea conştiinţei naţionale şi la dragostea de patrie.

Deşi agentul economic activează pe piaţa autohtonă abia al doilea an, costumele naţionale, iile, fotele, cămăşile brodate, accesoriile şi alte articole vestimentare produse de „Etnika” din Bălţi au fost expuse la numeroase expoziţii şi concursuri naţionale, bucurându-se de cele mai înalte aprecieri.

(Visited 21 times, 1 visits today)