Ce trebuie să știi când aplici la UTM?

5 idei de încurajare de care să  ții cont alegând Facultatea Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi a UTM – de la Victor BUJOREANU, inginer mecanic, absolvent UTM, fondator Atelier 99.

Imaginează-ți o profesie care îți permite să aduci în viața reală ceea ce unii doar visează, iar alții nici nu-și pot închipui. Imaginează-ți că este o profesie care îți dă destulă putere, cunoștințe, experiență ca tu să poți schimba lumea și să transformi locul în care te afli în unul mai bun, mai al tău. Eu așa văd profesia de inginer. Și în această calitate caut să fac ca orice idee să devină realitate.

  1. Teoria trebuie neapărat îmbinată cu practica

Cu toate că în ultima vreme lucrurile s-au schimbat mult în bine, majoritatea laboratoarelor  UTM urmează a fi modernizate. Acest lucru se întâmplă însă cu precădere acolo, unde există un interes concret pentru specialiști pe piață – telecomunicații, IT, de exemplu.

Ce trebuie să faci?

Îndreaptă-ți atenția spre „Atelier 99” – aici vei avea spațiu pentru a experimenta cu tehnologia. Dar până atunci – fă-ți de pe acum o listă de companii la care ai vrea să urmezi un internship și să poți învăța ce este specialitatea ta.

Primul meu internship l-am făcut în vacanța de după anul I. Am venit la ei și le-am spus: „Eu nu am deloc experiență, vreau doar să văd ce înseamnă profesia pe care o învăț”. M-au luat și m-au și plătit.

  1. Partea teoretică mai rămâne în urma tehnologiilor moderne și noilor necesități pe piața muncii

Un program educațional e un sistem destul de rigid, care se adaptează cu greu la noile situații, ceea ce îl face outdated deja la momentul când procesul de elaborare a fost finalizat. E un lucru caracteristic pentru majoritatea universităților, și nu doar din Moldova. Asta nu se va schimba în următorul an.

Ce trebuie să faci?

Urmărește grupuri pe facebook, bloguri relevante, grupuri pe slack, podcasturi, webinare, conferințe tematice, adună-ți colegii și dezbateți subiectele care vă frământă – fă totul ca să fii informat, asta nu e responsabilitatea universității, e doar a ta.

  1. Cam puțină literatură în limba română

Multă din literatura necesară pentru studii este din perioada sovietică, în limba rusă. Puține cărți au fost traduse în română sau aduse din România. Cel mai trist este însă faptul că unele traduceri au fost făcute de studenți pentru note.

Ce trebuie să faci?

Învață engleza și citește totul în original, urmărește cursuri online. Nu te baza doar pe literatura din biblioteca universității sau, mai ales, pe conspectul tău.

  1. Colegii ar putea fi sursa ta de demotivare

Eu am decis să merg la Inginerie Mecanică, pentru că am crezut că asta va fi o mare provocare pentru mine – credeam că totul va fi atât de complicat și voi avea colegi așa de tough și chiar un pic îmi era frică de cum mă voi descurca.

UTM e o mare universitate. Aici poate ajunge aproape oricine. Important e să-i urmeze visul de a deveni buni specialiști, nu să vină doar pentru că vor o diplomă.

Însă mulți dintre colegii mei au fost o sursă zilnică, săptămânală, anuală de demotivare – nu-și vedeau rostul și nici nu încercau să-l găsească.

Ce trebuie să faci?

Implică-te în activități și organizații studențești unde poți găsi oameni care vor să facă lucruri concrete, cărora le pasă; cunoaște studenți care vor să fie mai buni și lucrează pentru asta, cunoaște studenți de la universități de peste hotare, fă voluntariat în BEST-Chișinău.

  1. Universitatea e terenul tău pentru a experimenta și nicidecum limitarea ta

Profesorii în vârstă mai au „valorile” educației sovietice în sânge, prin care ei sunt autoritatea, iar studentul e copilul care trebuie să fie ascultător. NU, aceste principii nu mai sunt valabile astăzi. Și profii moderni înțeleg acest lucru.

Ce trebuie să faci?

Pune totul la îndoială, adresează întrebări incomode, nu fi de acord, greșește, folosește toate resursele universității, găsește cum să folosești chiar toate resursele universității.

Concluzii:

  • eu cred că UTM oferă cele mai multe oportunități pentru tineri;
  • minusurile de care se plâng unii vor rămâne minusuri pentru cei care nu vor să facă mai mult decât li se cere și nu vor să vadă mai multe oportunități;
  • e greu să lupți împotriva unui sistem, nu vei câștiga doar cu o atitudine rebelă;
  • sunt lucruri pe care le poți sau nu controla, acceptă asta și pune accent pe dezvoltarea ta, nu pe lupta împotriva sistemului;
  • dacă ar fi să urmez din nou studiile la licență, aș alege din nou ingineria.

 

 

(Visited 242 times, 1 visits today)