În cadrul amplei expoziții de produse inovative și prototipuri de produse Maker Day Chișinău, deschisă de curând în incinta Centrului de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii „ZIPhouse” al UTM, tinerii ingineri demonstrează că pot revoluționa lumea mașinilor și a tehnologiilor sau reinventa… copilăria.

Nicolae BUTNARI și Dumitru PARASCAN, studenți în a. III la FCIM, specializați în microelectronică și nanotehnologii, lucrează mai bine de jumătate de an asupra a două dispozitive foarte speciale. Minuscule și înțesate cu fire și plăci, acestea impresionează nu doar prin aspect, dar și prin funcționalitate. Unul dintre ele este dotat cu roti speciale, numite mecano, care pot circula în orice direcție și parca lateral. Acest tip de roți a fost inventat în anii ’70, băieții însă l-au „reconstituit” cu ajutorul unei imprimante 3D în cadrul Clubului Ingineresc MicroLab, care funcționează la FCIM. Mașinile înzestrate cu roți mecano sunt utilizate în prezent în depozite industriale și militare, fiind apreciate pentru proprietățile lor neordinare.

Cel de-al doilea dispozitiv reprezintă un smart car, dotat cu GPS, senzori ultrasunet și infraroșu, care permit detectarea obstacolelor și diferențierea culorilor de pe suprafața pe care circulă. „Dacă în această cameră podeaua ar fi albă și am proiecta pe ea o linie neagră, mașina ar putea să o urmeze fără intervenția omului”, explică studenții. Dispozitivul este dotat și cu o cameră video și poate filma în timp real. Unele funcții pot fi dirijate prin telefon, iar altele – prin PC. În acest sens studenții își propun să perfecționeze dispozitivul, asigurând schimbul de date dintre plăci, ceea ce le va permite să dețină controlul întregii mașini prin telefon.

Colega lor de universitate, Oxana CHIPERCEANU, specializată în designul industrial, a ales să „îmblânzească” lemnul. Ea a confecționat o masă transformabilă și jucării din lemn pentru copii, având la bază cele trei forme fundamentale: cercul, pătratul și triunghiul. Deocamdată, jucăriile sunt de culoarea lemnului, dar tânăra ingineră intenționează să implice și coloristica, transformându-le astfel într-o platformă de joc interactiv pentru copii. După aceleași principii a construit și masa transformabilă. Prin câteva mișcări, măsuța joasă, în stil japonez, se transformă în una de bucătărie sau poate fi strânsă foarte compact, pentru a fi transportată.

Gândirea inginerească și creativitatea înnăscută i-au adus Oxanei multe premii la expozițiile internaționale. Cu obiectele menționate, Oxana a luat medalia de argint la Infoinvent-Chișinău și medalia de aur la Proinvent-Cluj. Fiind una dintre cele mai bune studente la facultate, tânără a devenit în scurt timp asistent universitar și își continuă studiile la masterat.

(Visited 3 times, 1 visits today)