Pasionați de tehnologie și creație, cei mai entuziaști creatori și inovatori din Moldova – ingineri, programatori, arhitecți, designeri, artiști, meșteșugari – și-au etalat creațiile și măiestria în cadrul primei ediții Maker Day.

Organizat de UTM, echipa Atelier 99 și Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, evenimentul s-a desfășurat în incinta Centrului de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii „ZIPhouse” și a inclus o amplă expoziție de produse inovative și prototipuri de produse și o serie de master-klass-uri prezentate de creatori și inovatori care susțin și promovează tehnologia, creativitatea, inovația, cooperarea între diferite domenii.

Cu această ocazie, organizatorii au anunțat crearea unui atelier pentru tinerii creativi, dotat cu echipamentele necesare, care va fi amplasat în apropierea UTM.

Viorel BOSTAN, rectorul UTM: 

Pentru o persoană creativă este important să-și vadă obiectul realizat. Pentru aceasta ea are nevoie de un spațiu de lucru, de instrumentar, precum și de consultanță și ghidare. Ne dorim ca în spațiul respectiv să fie implementate idei în diverse  domenii, astfel încât designerii, de exemplu, să fie cât mai aproape de specialiștii din IT, de Universitate. În așa fel, s-ar crea o platformă, în cadrul căreia mai multă lume ar avea posibilitatea să-și realizeze ideile.  Profesorii Universității Tehnice vor avea rolul de consultanți pentru beneficiarii atelierului, iar atelierul va fi deschis atât pentru studenții UTM, cât și pentru tinerii dinafară.

Veronica MIDARI, manager dezvoltare capital uman, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova:

Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova susține initiativa UTM și a makerilor din Chișinău de a crea un atelier unde tinerii talentați să-și poată implementa ideile prin crearea prototipului. Avem scopul de a consolida forța de muncă în Republica Moldova, de a susține tinerii în elaborarea și implementarea ideilor de design, precum și de a contribui la creșterea unui spirit creativ și competitiv în rândul acestora. Suntem convinși că acest atelier va consolida comunitatea de tineri creativi și ulterior, întreaga noastră societate”.

Victor BUJOREANU, liderul makerilor din „Atelier 99”:

Ne dorim ca acest spațiu să fie destinat tuturor celor care au o idee. Ei vor veni aici și o vor putea realiza cu ajutorul comunității și a echipamentului pus la dispoziție. Sunt sigur că acest atelier reprezintă o investiție în viitorul tinerilor ingenioși și creativi, care vor contribui, la rândul lor, la creșterea economică a Republicii Moldova.  Peste 100 de oameni sunt deja interesați de inițiativă și vor să se alăture comunității.

Spațiul de lucru al atelierului va avea o suprafață de 500 de m.p. și va fi dotat cu facilități multimedia și echipament de producere, precum echipament de prelucrare a lemnului, a metalului, instrumente de fabricare digitală și 3D printing. Atelierul va fi dat în exploatare la începutul anului 2017. Bugetul pentru echiparea spațiului de lucru va fi alocat de către Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

Obiectivul îndepărtat al acestui atelier poate fi producția în serie a inovațiilor și comercializarea acestora. UTM își propune să creeze o bază de date a produselor studenților. Producătorii care doresc să-și extindă portofoliul se pot adresa la atelier pentru a identifica produse noi, care pot fi dezvoltate împreună. Astfel, activitatea atelierului va deveni durabilă.

Maker Day Moldova s-a desfășurat în cadrul European Maker Week, o inițiativă promovată de Comisia Europeană care vine să susțină creatorii și inovatorii din Europa. În perioada 30 mai – 5 iunie, peste 500 de evenimente au avut loc în 28 de țări, inclusiv în Republica Moldova.

 

(Visited 3 times, 1 visits today)