- UTM - https://utm.md -

Vizită istorică a renumitului savant Cédric VILLANI

leffest_cedric_villani

Sute de studenţi şi profesori ai UTM şi altor universităţi, elevi olimpici la matematică ai liceelor din capitală, reprezentanţi ai AŞM, au beneficiat de posibilitatea de a asculta o impresionantă prelegere publică despre ultimele inovații în lumea științei și invențiile ce au bulversat cursul istoriei moderne, ţinută la Universitatea Tehnică a Moldovei de Cédric VILLANI, laureat al Medaliei Fields 2010 (echivalent al Premiului Nobel în matematică), care, în premieră, a efectuat o vizită în Republica Moldova.

Celebrul matematician a intrat în dialog cu publicul, evenimentul desfăşurându-se în limba franceză cu traducere simultană în română.

„Matematica este pentru mine frumusețe și surpriză. Frumusețea constă în construcții elegante și armonioase. Surpriza provine dintr-o legătură neașteptată”, a menţionat înaltul oaspete.

Un subiect aparte l-a constituit prezentarea volumului său Visători picați din lună. Patru genii care au schimbat istoria. Împreună cu celebrul ilustrator, Edmond BOUDOIN, au reuşit să redea într-un volum poetic şi pasionant patru destine extraordinare, care au jucat un rol crucial în evoluţia umanităţii: al fizicianului Werner HEISENBERG, cel care a descoperit „principiul incertitudinii”;  al matematicianului Alan TURING, care a jucat un rol major în decriptarea codurilor maşinii Enigma, punând astfel bazele informaticii; al fizicianului Léo SZILARD, între primii care au înţeles utilitatea militară a energiei nucleare; și al generalului Hugh DOWDING, care a condus bătălia din Anglia și datorită căruia forţele aeriene britanice nu au fost distruse de către Luftwaffe.

Este un volum cu benzi desenate de o mare valoare pedagogică: reuşeşte să facă accesibilă ştiinţa şi să prezinte altfel al doilea război mondial.  „Aceste persoane, în situaţie de responsabilitate, dar având şi o anumită distanţă faţă de evenimente, contribuie prin punctul lor de vedere, fiecare în felul său, la definirea contururilor unei perioade istorice de cea mai mare complexitate”, a menţionat autorul.

Moderatorul evenimentului, academicianul Ion BOSTAN, susține că asemenea întâlniri între studenți și savanți de talie mondială trebuie să devină o frumoasă tradiţie.

Savantul francez a fost decorat cu cele mai înalte distincții ale Universității Tehnice a Moldovei – „Medalia de Aur” şi „Insigna UTM”, lansate cu ocazia unui semicentenar de la fondarea instituției.

Evenimentul a fost organizat de către Agenţia Universitară Francofonă şi s-a desfăşurat sub înaltul patronaj al Ministerului Educaţiei al RM.

 

(Visited 13 times, 1 visits today)