cronica evenimentelor din 22 apilie 2016

Gala laureaților Olimpiadei tehnice republicane și Olimpiadei studențești de pictură

Pe 22 aprilie, cu începere de la ora 10.00,  aula nr. 3 a FCIM era neîncăpătoare. La ceremonia consacrată galei laureaților Olimpiadei Tehnice Republicane și Olimpiadei studențești de pictură, organizate de UTM, au participat profesori, doctoranzi, studenți, elevi.

Dr. hab., prof.univ. Viorel BOSTAN, rectorul UTM, acad. Boris GAINA, academican-coordonator al Secției științe agricole a AȘM, Oleg APOSTOL, director general al AGEPI, Ruxanda ȚURCANU, coordonator al AUF, Marin CIOBANU, directorul Zonei Economice Libere Bălți, doctorandul Ion COZMA, șeful Serviciului monitorizare a eficienţei energetice şi utilizării surselor de energie regenerabilă al AEE și Mihai VLAS, președintele Grupului local BEST-Chișinău, au felicitat călduros laureații olimpiadelor și le-au urat noi realizări la învățătură, rezultate performante în cercetare și inspirație în munca de creație.

Dl Gheorghe CEBAN, șeful Secției Informare, Orientare Profesională şi Formare Contingent Studenţi, a anunțat câștigătorii Olimpiadei tehnice republicane la desen, matematică, informatică, chimie și fizică. Liceenii Cătălin ȘAITAN (Strășeni), Alexandru COJOCARU (Zâmbreni, Ialoveni), Liviu CERNEI (Chișinău), Oxana ȘALAGON (Sângereii Noi) și Adelina LAZĂR (Chișinău) s-au învrednicit de diplome de gr. I; Dumitru CIORNÎI (Chișinău), Margareta PIȘCENCO (Chișinău), Emil TERMAN (Chișinău), Andrei SECU (Hâncești) și Victor COBÎLEAN (Chișinău) – de diplome de gr. II; Maxim BURGHELEA (Chișinău), Ana SÂRBU (Chișinău), Ana BABSCAIA (Tighina), Liviu CERNEI (Chișinău), Alexandru PAPUC (Chișinău), Vlad MORARI (Chișinău), Iulia BREGA (Chișinău) și Petru BODAREV (Șoldănești) – de diplome de gr. III. Zece liceeni au primit diplome de mențiune.

Dr., conf. univ. Valeriu LUNGU, decanul FUA, a anunțat câștigătorii Olimpiadei studențești de pictură în ulei „Mișcarea în timp și spațiu”. Locul I și un premiu în mărime de 2000 de lei i-a revenit studentului David CHIRASOCEAN (gr. ARH-151), locul II și un premiu în mărime de 1500 de lei i-a fost conferit studentei Felicia CALANCEA (gr. DIN-151), iar premianții locului III – studentele Cristina BARBALAT (gr. ARH-133) și Sofia BELINSCHI (gr. ARH-151) s-au ales cu câte un premiu de 1000 de lei. Premii de încurajare a câte 300 de lei au primit Mariana AGLEANOV (gr. ARH-141), Sofia-Maria NAMGALDZE (gr. DIN-151) și Elena RÎBAC (gr. ARH-152).

Vizita astronautului Bertalan FARCAȘ și a cosmonautului Igor VOLK

În aceeși zi a avut loc o întâlnire de suflet a cosmonautului Igor VOLK din Federația Rusă și a astronautului Farcaș BERTALAN din Ungaria cu studenții și profesorii UTM, la care au asisat și oaspeții sosiți la Ziua Ușilor Deschise la UTM. Printr-un moment de reculegere, asistența a cinstit memoria cosmonauților și astronauților, care și-au pierdut viața în numele cercetării spațiului cosmic.

Deschizând evenimentul, dr. hab., prof. univ. Viorel BOSTAN, rectorul UTM, a menționat că a devenit deja o tradiție ca în luna aprilie să invităm la UTM personalități care au avut onoarea să zboare în Cosmos. Este o experienţă inedită să comunici cu ei, deoarece în spatele oricărui zbor stau sute şi sute de ingineri, tehnicieni şi cercetători. Bunăoară, până la data de 7 martie 2016 în spațiul extraterestru au zburat 555 de persoane, inclusiv 58 de femei, reprezentanți ai 35 de state. Către 1 mai 2009 ei s-au aflat în Cosmos peste 10 mii de om-zile, inclusiv cca 100 de zile-om în misiuni în afara navelor spațiale. Pentru UTM, evenimentul are o conotație deosebită, deoarece nu este departe timpul când și Moldova va avea un satelit pe orbita circumterestră, demonstrând prin acest gest potențialul intelectual înalt de care dispune RM, inclusiv UTM.

Cosmonautul Igor VOLK, Erou al URSS, aviator-experimentator emerit, președinte al Asociației Internaționale „Pămânul și cosmonautica”, a evocat momente memorabile din viața sa și cronica zborului cosmic al echipei V. DJANIBECOV – comandant, I. VOLK și S. SAVIȚCAIA – cosmonauți-cercetători cu nava „Soiuz T-12” în perioada 17-29 iulie 1984, care a durat 11 zile 19 ore 14 minute și 36 de secunde. Domnia sa le-a sugerat studenților și liceenilor să fie temerari, să acumuleze cât mai multe cunoștințe, căci numai așa vor putea reuși în viață. În altă ordine de idei, a spus înaltul oaspete, de pe orbită, de la o distanță de cel puțin 250 km te convingi cât de frumoasă, dar și de vulnerabilă este planeta noastră. De aceea, nu uitați nici pe o clipă că trebuie să ocrotiți mediul ambiant al casei noastre comună cu numele Pământ.

Și Eroul URSS Farkas BERTALAN, primul astronaut maghiar, a împărtășit publicului momente plăcute și chiar hazlii din viața sa. Deşi au trecut mai bine de 35 de ani, astronautul îşi aminteşte cu emoţii de acele zile memorabile. „Am zburat în spaţiu pe 26 mai 1980, la bordul aeronavei „Soiuz-36”, în compania cosmonautului sovietic Valerii KUBASOV. Misiunea a durat 7 zile şi 20 de ore, timp în care au executat experimente de natură biologico-medicale, tehnologice şi fizice. A fost un vis să zbor în cosmos, să devin astronaut. Racheta cu care am zburat cântărea aproximativ 340 de tone, iar nava avea o greutate de peste 7 tone. Când te întorci pe Pământ, rămâne capsula de cca 2 tone cu tot cu astronauţi”, spune astronautul.

Oaspeții au răspuns la numeroase întrebări, satisfăcând curiozitățile viitorilor ingineri, au luat cunoștință de activitatea Centrului Național de Tehnologii Spațiale, au vizitat Observatorul astronomic, Planetariul, Parcul-muzeu al tehnicii ale UTM și au sădit câte un arbore pe Aleea astronauților.

Echipa FIMIT a câștigat concursul „Rube Goldberg-2016”

În cadrul Expoziției au fost etalate și mașinile Rube Goldberg pregătite de către participanții la concursul „Rube Goldberg-2016”, organizat de Grupul Local BEST- Chișinău în parteneriat cu conducerea facultăților de profil și a companiilor Matrix și AROBS Transilvania Software.

Echipele formate din câte 5 studenți ai facultăților UTM și 2 liceeni au construit câte o mașină Rube Goldberg. Conform regulamentului, printre criteriile de apreciere a câștigătorilor se numără exactitatea volumului de apă turnată de mașina (175 ml), derularea nodurilor fără intervenția echipei, gradul de complexitate al mașinii și aspectul estetic.

Echipa care a construit cea mai performantă și mai neobișnuită mașină Rube Goldberg este a viitorilor ingineri de la Facultatea Inginerie Mecanică, Industrială şi Transporturi (FIMIT). Pe locul II s-a clasat echipa Facultății Urbanism și Arhitectură (FUA), iar pe locul III – echipa Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică (FCIM). Toate echipele au primit Diplome de participare și cadouri din partea sponsorilor.

Expoziția mașinilor a fost deschisă până pe 24 aprilie 2014. Ajuns la a VI-a ediție, evenimentul devine tradițional și se înscrie în palmaresul Grupului Local BEST – Chișinău (Board of European Students of Technology) – organizație studențească de nivel european, care activează în cadrul UTM din anul 2007 și are drept scop dezvoltarea cunoștințelor, aptitudinilor și abilităților viitorilor ingineri.

(Visited 11 times, 1 visits today)