La Centrul de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii „ZIPhouse”, în colaborare cu Fundaţia industriei germane pentru cooperare internaţională „Senior Experten Service”, Centrul Universitar de Formare Continuă al UTM și Asociația Producătorilor din Industria Ușoară din RM, în perioada 9-24 martie a avut loc un workshop cu genericul „Pattern Making & Grading”.

Workshopul a fost prevăzut pentru 12 sesiuni zilnice a câte 4 ore şi destinat specialiștilor profesioniști, agenților economici ce activează în industria confecțiilor, formatorilor specializați în domeniul proiectării din cadrul instituțiilor de învățământ din RM.

În deschiderea  atelierului dr., conf. univ. Elena MUSTEAŢĂ, directorul executiv al CEADT „ZIPhouse”, a specificat:

– Ne propunem să-i familiarizăm pe cursanți cu caracteristicile dimensionale ale corpului uman contemporan, cu standardele antropometrice în vigoare, principiile internaționale de proiectare și gradare a tiparelor în producerea pantalonilor, fustelor, rochiilor, jachetelor, altor articole vestimentare, în funcție de caracteristicile materialelor textile şi de tipul croielii. La oferta noastră au dat curs specialiști din companii autohtone din industria ușoară și cadre didactice care predau aceste discipline.

Pe post de formator a evoluat expertul internațional în proiectarea și gradarea tiparelor pentru confecții dna Eva HILLERS din Germania, fondator al metodei de proiectare „OPTIMASS”. Dânsa s-a arătat nespus de bucuroasă să-și împărtășească experiența de peste 50 de ani în domeniu specialiștilor din RM.

– Corpul uman se află în continuă dezvoltare, iar pentru a propune consumatorilor o îmbrăcăminte cât mai comodă și mai practică, la proiectarea și producerea articolelor de confecții trebuie să ținem cont de aceste schimbări antropologice, susţine dna HILLERS.

La încheierea cursurilor în acest atelier de lucru certificate de instruire au primit 6 profesori ai UTM, 3 persoane din cadrul  instituțiilor de profil din RM, 2 ingineri din Iași, România și 14 reprezentanți ai întreprinderilor – membri colectivi ai Asociației Producătorilor din Industria Ușoară din RM.

(Visited 38 times, 1 visits today)