- UTM - https://utm.md -

Echipele RM – primele la creativitate tehnică, inovații și roboți în acțiune la FIRST LEGO League-2016

HB7LrZCl

În perioada 12-13 martie, în Estonia, Tallinn, a avut loc competiția internațională FIRST LEGO League (FLL), cea mai importantă competiție internațională în domeniul tehnologiei și roboticii, dedicată copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 9 și 16 ani, care se desfășoară în 80 de țări și adună anual peste 230 de mii de participanți.

La competiția din Tallinn au participat 41 echipe din Estonia, Letonia, Suedia, Ucraina și Moldova. Echipele finaliste ale etapei naționale FLL, desfășurată pe 20 februarie la Chișinău, în incinta Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO, au demonstrat performanțe excelente, care au fost înalt apreciate de juriul concursului.

Participanții au proiectat, construit, programat și testat un robot, au aplicat concepte din tehnologii informaționale și matematică, au realizat o cercetare a tematicii competiției „Cursa deșeurilor” – de la colectare, sortare, la producere inteligentă și reutilizare, au lucrat în echipe și au dezvoltat aptitudini importante pentru carieră.

UTM a fost invitată în calitate de juriu (Referee), fiind reprezentată de Dinu Țurcanu, l. sup. univ., FIMET, care a jurizat probele Designul robotului și Robotul în misiune.

Echipa RoboJunior, LT „I. Creangă” din Chișinău, deținătoare a Cupei Campionilor în cadrul FIRST LEGO League Moldova, s-a situat în Estonia pe Locul I pentru lucrul în echipă, iar echipa RoboRangers, ARTICO, deținătoarea Cupei la proba Misiunea Robotului în cadrul FIRST LEGO League Moldova, s-a plasat la Tallinn pe Locul I la Designul Robotului, categoria Strategie și Inovație.

Participarea echipelor noastre la FIRST LEGO League-Estonia a fost posibilă grație suportului financiar din partea Proiectului de Competitivitate al USAID, companiei StarNet, Asociaţiei Naţionale a Companiilor din domeniul TIC, Ministerului Educației și a resurselor acumulate în cadrul unei campanii de finanțări colective.

Dinu ȚURCANU, Facultatea Inginerie și Management în Electronică și Telecomunicații