- UTM - https://utm.md -

Ai noştri tineri perseverează în ştiinţă şi inginerie

Intel ISEF

La ediţia din anul curent a Concursului Național de Ştiințe și Inginerie pentru elevi „Mold SEF” printre cele 53 de lucrări ale 85 de elevi din 32 instituții de învățământ din republică 18 s-au plasat pe primele trei locuri premiante. S-au evidenţiat, în special, proiectele lui Dan BUTMALAI și cel al Dianei MARUSIC și Emiliei SAVVA, care vor reprezenta Republica Moldova la Concursul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), care în anul curent se va desfăşura în perioada 8-13 mai, la Phoenix, Arizona, SUA.

Diana MARUSIC, elevă în cl. a XII-a a Liceului „Ion Creangă” din Chişinău, participă pentru a treia oară consecutiv la acest concurs prestigios şi de fiecare dată invenţiile sale ajung să fie demonstrate peste Ocean, la cea mai mare competiție de ştiinţă şi inginerie din lume dedicată liceenilor – Intel ISEF. Anul trecut, de exemplu, împreună cu Dumitru SAVVA, colegul său de liceu, sub conducerea ştiinţifică a lectorului superior al UTM Andrei BRAGARENCO, a creat o mănuşă inteligentă capabilă să interpreteze mişcările şi gesturile mâinii. După ce au câștigat etapa națională, ei au mers în SUA, la INTEL ISEF, unde s-au clasat pe locul patru. Cu un an înainte cei doi coechipieri au participat la concurs în mod independent, iar anul acesta Diana a făcut echipă deja cu sora lui Dumitru – Emilia SAVVA, elevă a aceluiaşi liceu, creând împreună un algoritm de criptare a datelor, bazat pe principiul mascării cheii și salvării anumitor parametri direct în cheie. Dumitru însă le-a fost alături şi de astă dată, deja în calitate de mentor, el fiind acum student la Universitatea Innopolis, Kazan, Rusia.

Fetele consideră că, în contextul în care securitatea informațională constituie o preocupare globală, proiectul lor este binevenit. Algoritmul pe care l-au creat poate fi utilizat pentru protecția datelor personale, în securitatea informațională și cea bancară, iar în baza lui pot fi create chei electronice pentru securizarea casei, automobilului etc. Unul dintre avantajele algoritmului este posibilitatea de aplicare în domeniul bazelor de date în așa fel, încât doar utilizatorul ce știe parola de acces la date, nu și administratorul rețelei.

Dan BUTMALAI, elev al Liceului AŞM, a impresionat prin construcţia unei maşini ce ar putea să ajute militarii să localizeze minele. Un tânăr din Soroca a prezentat o antenă parabolică ce poate genera energie termică şi electrică. Un alt elev a construit o macara care funcţionează pe bază de apă sau gaz. Au fost şi proiecte ce ar putea revoluţiona medicina, competitorii inventând sângele artificial.

Organizatorii concursului consideră că multe din ideile elevilor au şanse mari să fie transformate în afaceri de succes.

(Visited 13 times, 1 visits today)