Pe 20 februarie, la Chișinău, în incinta Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO a avut loc ediția națională a concursului FIRST LEGO League (FLL), cea mai importantă competiție internațională în domeniul tehnologiei și roboticii, dedicată copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 9 și 16 ani, care se desfășoară în 80 de țări și adună anual peste 230 de mii de participanți.

FIRST LEGO League s-a desfășurat în Moldova pentru a doua oară, prima ediție având loc în martie 2015.

Tema competiției a fost „Cursa deșeurilor” – de la colectare și sortare la producere inteligentă și reutilizare. Echipele FLL au fost provocate să cerceteze lumea ascunsă a gunoiului și să vină cu soluții inovatoare pentru gestionarea deșeurilor.

La concurs au participat peste 80 de copii din 10 instituții educaționale – 13 echipe (12 echipe din Chișinău și una din Taraclia, Căușeni).

În cadrul competiției participanții au proiectat, construit, programat și testat un robot autonom, au aplicat concepte din știință și matematică, au realizat o cercetare și elaborat soluții inovatoare pentru rezolvarea unor probleme reale, au lucrat în echipe și au dezvoltat aptitudini importante pentru carieră și viață. Concursul a constat din 4 probe: Designul robotului, Robotul în misiune, Proiectul și valorile fundamentale. Performanțele echipelor au fost evaluate de către un juriu constituit din 16 persoane, profesioniști din diferite domenii.

UTM a fost reprezentată în juriul acestei competiții de către lectorii superiori universitari Dinu ȚURCANU (FIMET) și Marin PODUBNÎI (FCIM) și masterandul FCIM Dan IFTODI, care au avut onoarea să jurizeze proba Robotul în misiune.

Eforturile și dedicarea participanților au fost recompensate în cadrul Ceremoniei de Premiere, la care au participat Excelența Sa James D. PETTIT, Ambasadorul SUA în RM, reprezentanți ai Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Ministerului Educației, Centrului de Guvernare Electronică, companiilor din domeniul TIC.

Toți participanții au primit medalii FLL și diplome de participare, iar învingătorilor în cele 4 probe le-au fost oferite următoarele trofee:

  1. Cupa campionilor – echipa RoboJunior, L.T. „I. Creangă”, Chișinău;
  2. Cupa Misiunea Robotului – echipa RoboRangers, ARTICO;
  3. Cupa Designul Robotului – echipa Phoenix, L.T. „M. Eliade”, Chișinău;
  4. Cupa Proiectul – echipa RoboCraft, Colegiul Politehnic din Chișinău;
  5. Cupa Valorile Fundamentale – echipa Biotope, L.T. „Orizont”, Chișinău.

De asemenea, o Diplomă de Merit pentru Creativitate Tehnică a fost decernată de Universitatea Tehnică a Moldovei echipei Socrate, L.T. „Socrate”, Chișinău – pentru realizarea inovativă a probei Robotul în misiune.

Tortul FIRST LEGO League a fost ultima probă pe care a trebuit să o înfruntăm cu demnitate!

Anul acesta două echipe din cele câștigătoare au obținut șansa de a participa la finala FIRST LEGO League din Estonia, la care vor concura peste 40 de echipe din Estonia, Letonia, Lituania și Norvegia. Acestea sunt echipa campioană RoboJunior și echipa câștigătoarea a Misiunii Robotului – Robo Rangers.

Evenimentul FIRST LEGO League este organizat de Proiectul de Competitivitate al USAID și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), în colaborare cu ONG Robootika din Estonia, cu suportul StarNet și ARTICO. FIRST LEGO League Moldova se desfășoară cu susținerea și sub patronajul Ministerului Educației al RM. Competiția a avut loc în cadrul Programului de studiere a roboticii în instituțiile educaționale din Republica Moldova ROBOCLUB, lansat în martie 2014.

(Visited 9 times, 1 visits today)