Expoziţia Internaţională Specializată „INFOINVENT-2015”, desfășurată pe 25-28 noiembrie sub egida AGEPI la Centrul Internaţional de Expoziţii „Moldexpo”, a întrunit 103 reprezentanți ai instituțiilor de cercetare, învățământ superior și preuniversitar, uniunilor de creație, persoane particulare, oaspeți de peste hotare, care au propus 397 de prototipuri de produse și servicii inovative, proiecte inovaționale și de transfer tehnologic, industrii culturale și creative.

Realizările științifice și inovațiile de ultimă oră ale echipelor de savanți, doctoranzi, masteranzi, studenți ai UTM au fost expuse pe 15 panouri cu 33 de postere, 15 mostre și 6 modele de elaborări. Iar ansamblul de muzică şi dans popular „TINEREŢEA” al UTM, „colectiv-model”, a susținut atmosfera festivă a solemnității de premiere a laureaților cu o suită de dansuri populare.

Printre universitățile autohtone, cercetătorii și inovatorii UTM au câștigat cele mai multe medalii acordate de AGEPI.

Medalii de aur AGEPI pentru invențiile: „Turbină eoliană cu ax vertical” (echipa moldo-română: I. BOSTAN, I. VIȘA, V. DULGHERU, G. PORCESCU, R. CIUPERCĂ) și „Metoda de stimulare a motilității tractului gastrointestinal” (echipa mixtă USMF-UTM: V. HOTINEANU, A. SCORPAN, A. CAZAC, I. TIGHINEANU, V. POPA, F. BRANIȘTE).

Medalii de argint AGEPI pentru invențiile: „Metodă și dispozitiv pentru măsurarea diametrului miezului și a grosimii învelișului din sticlă al microfirului” (autori: V. DOROGAN, S. ZAPOROJAN, E. MUNTEANU, Vl. LARIN, V. PAVEL, St. VIERU, T. VIERU, I. CALMÎCOV); „Produse adaptive pentru pacienți” (A. SCRIPCENCO, O. SUGAC, V. GĂINĂ, I. CIUMAC, V. BOTEZATU); „Mijloc de transport pe apă pentru automobile” (V. DULGHERU, I. RABEI); „Transmisie planetară precesională” (I. BOSTAN, V. DULGHERU, Iu. MALCOCI, I. BODNARIUC, M. VACULENCO, N. TRIFAN, I. DICUSARĂ, R. CIOBANU); „Instalație de uscare a fructelor și legumelor cu utilizarea deșeurilor agricole ” (M. BERNIC, V. CARTOFEANU, M. BALAN, V. VIȘANU); „Set jucării de logică” și „Masă transformabilă” (O. CHIPERCEANU, V. PODBORSCHI).

Medalii de bronz AGEPI pentru exponatele: „Semănătoare originală” (A. NASTAS, I. BOTEZ, A. BOTEZ, V. GULCO); „Catalogul de promovare a produselor vestimentare ale brandurilor autohtone cu cabină de probă interactivă” (N. COLESNIC, L. ADASCALIȚA, V. CAZAC, A. OSOBA, N. ONICI, I. VLAS).

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava au conferit UTM câte un  Premiu Mare pentru contribuţie deosebită la dezvoltarea activităţii de inventică în RM.

Forumul Inventatorilor Români și Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci din Romania au acordat câte un Premiu special pentru „Sistemul de orientare a unui grup de panouri fotovoltaice” (I. BOSTAN, V. DULGHERU, O. CIOBANU, R. CIOBANU, I. COZMA).

Exponatul „Metodă și dispozitiv pentru măsurarea diametrului miezului și a grosimii învelișului din sticlă al microfirului”, propus de cercetătorii V. DOROGAN, S. ZAPOROJAN, E. MUNTEANU, Vl. LARIN, V. PAVEL, St. VIERU, T. VIERU, I. CALMÎCOV, a fost apreciat cu Premii speciale din partea Asociației Inventatorilor și Raționalizatorilor din Polonia și a Uniunii Societăţilor Tehnico-Ştiinţifice din Moldova.

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a distins cu o Medalie de aur exponatul „Turbina eoliană cu ax vertical” (echipa moldo-română: I. BOSTAN, I. VIȘA, V. DULGHERU, G. PORCESCU, R. CIUPERCĂ) și cu o Medalie de argint – ciclul de invenții „Metodă și dispozitive pentru măsurarea impedanței produselor lichide (autori: V. NASTAS, V. DOROGAN, P. NICOLAEV, S. ZAPOROJAN, E. MUNTEANU).

(Visited 8 times, 1 visits today)