La UTM a fost inaugurat centrul de excelență și accelerare în design și tehnologii „ZIPHOUSE”

Pe 3 septembrie 2015, în premieră pentru RM, la UTM a fost dat în exploatare Centrul de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii „ZIPhouse” (CEADT) din cadrul Facultății de Industrie Ușoară (decan – dr., conf. Valentina Bulgaru). La evenimentul de inaugurare au participat Prim-ministrul RM Valeriu Streleț, viceministrul Educației Ion Șișcanu, viceministrul Tineretului și Sportului Andrei Spânu, ofițerul de programe USAID Timothy Ong, managerul de proiect USAID-Moldova Doina Nistor, președinta APIUS Alexandra Can, conducerea Universității, decanii facultăților, cadre didactice, numeroși studenți, oameni de afaceri, reprezentanți mass-media.

În cuvântul inaugural, rectorul UTM acad. Ion Bostan a menționat că un inginer poate fi pregătit profesional calitativ numai având în dotare o bază materială excelentă. Acest deja al treilea centru de excelență de la UTM, destinat tinerilor designeri și întreprinzători din domeniul industriei fashion, constituie rodul unui parteneriat public privat, inițiat de UTM și susținut de Guvernul RM, Ministerul Educației, Agenţia SUA pentru Dezvoltare (USAID) și Asociația Patronală din Industria Ușoară (APIUS).

Prim-ministrul RM Valeriu Streleț a apreciat înalt eforturile depuse în scopul deschiderii CEADT – un exemplu de succes a sinergiei eforturilor dintre sectorul privat și cel public, reprezentat de o instituție de învățământ – UTM. Premierul a felicitat profesorii și studenții cu această performanţă și a menționat că Guvernul va susține fără ezitare parteneriatele care contribuie la prosperarea țării.

După tăierea panglicii, participanții la solemnitate au vizitat sălile de clasă și laboratoarele, au luat cunoștință de biblioteca în domeniul fashion și designului, de echipamentul performant de design&proiectare, croire și producere, care include 35 de mașini specializate de la cei mai vestiți producători de utilaje din ramura industriei ușoare.

Directoarea ZIPhouse, conf. Elena Musteață, a menționat că infrastructura Centrului permite utilizarea flexibilă și multifuncțională a spațiului atât pentru activități co-working, educaționale și de cercetare, de accelerare și mentorat, cât și pentru organizarea atelierelor de lucru, cercurilor de creație, fashion&trunk show-urilor, photo shooting-urilor și a altor evenimente conexe. Beneficiarii Centrului vor avea acces la o biblioteca performantă, cu posibilități de acces la resursa de top în domeniul fashion și designului www.WGSN.com, precum și la reviste, cărți și materiale textile de trend, inclusiv în format electronic. Linia de producere va fi utilizată atât în scop de instruire, cât și va permite tinerilor designeri să producă modele experimentale și mini-colecții proprii.

Evenimentul a finalizat cu o demonstrație de modele confecționate de studenții FIU.

Inspirat din modelele de centre similare de succes din SUA și Europa, ZIPhouse este amplasat pe o suprafață de 800 de metri pătrați, conceput într-un stil eco-industrial și dotat cu echipamente media, IT și utilaje specializate de producere. Pentru construcția Centrului, USAID a oferit 225 de mii de dolari, iar UTM a investit 100 de mii de dolari.

(Visited 15 times, 1 visits today)