- UTM - https://utm.md -

UTM lansează Centrul de Excelență în Design și Tehnologii „ZIPhouse”

Universitatea Tehnică a Moldoveiva inaugura primul Centru de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii „ZIPhouse” destinat tinerilor designeri și întreprinzători din domeniul fashion industriei. Evenimentul va avea loc pe data de 03 septembrie 2015, ora 14.00, în incinta Centrului de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii „ZIPhouse” (str. Studenților, 9/19, parterul noului bloc locativ, construit în spatele blocului de studii nr.3 al UTM).

Centrul de Excelență este creat prin parteneriat public-privat între Ministerul Educației (ME), Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) și Asociația Patronală a Industriei Ușoare din Moldova (APIUS), cu suportul Proiectului Creșterea Competitivității și Dezvoltarea Întreprinderilor II (CEED II), finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională.

ZIPhouse reprezintă un centru inovațional specializat în design și tehnologii în industria ușoară, conceput să ofere studenților, tinerilor designeri și specialiștilor din ramură un mediu creativ, resurse tehnice avansate și asistență instructivă de performanță, în consonanță cu cele mai bune practici internaționale. Misiunea ZIPhouse este de a contribui la formarea atât a competențelor și abilităților speciale ale beneficiarilor în domeniu, cât și a viziunii globale și culturii profesionale, a atitudinii conștiente și flexibilității acestora. Centrul va contribui la stimularea potențialului de creație și a spiritului antreprenorial în domeniul modei și al designului, fapt care va favoriza eficace dezvoltarea economiei Republicii Moldova.

Inspirat din modele de centre similare de succes din SUA și Europa, ZIPhouse este amplasat pe o suprafață de circa 800 m2, conceput într-un stil eco-industrial și dotat cu echipamente media, IT și utilajespecializate de producere. Infrastructura Centrului permite utilizarea flexibilă și multifuncțională a spațiului atât pentru activități co-working, educaționale și de cercetare, de accelerare și mentorat, cât și pentru organizarea atelierelor de lucru, cercurilor de creație, fashion&trunk show-urilor, photo shooting-urilor și a altor evenimente conexe.

Beneficiarii Centrului vor avea acces la o biblioteca performantă, cu posibilități de acces la resursa de top în domeniul fashion și designului www.WGSN.com [1], precum și la reviste, cărți și materiale textile de trend, inclusiv, în format electronic. Zona de design-proiectare și producere tehnologică a Centrului are o suprafața de circa 300 m2 și este dotată cu echipament performant de design&proiectare, croire și producere, care include 35 de mașini specializate de la cei mai vestiți producători de utilaje din domeniul industriei ușoare. Linia de producere va fi utilizată atât în scop de instruire, cât și va permite tinerilor designeri să producă modele experimentale și mini-colecții proprii.

Bugetul total al proiectului se estimează la circa325 000 USD. Ministerul Educației și Universitatea Tehnică a Moldovei au oferit spațiul și au contribuit prin cheltuieli de reconstrucție și amenajare în valoare de 100 000 USD. Proiectul USAID CEED II a oferit suport financiar în mărime de 225 000 USD, resurse care au contribuit la finisarea spațiului și dotarea lui cu facilități multimedia și echipament de producere de ultimă generație. Sectorul privat, reprezentat de APIUS, contribuie la dezvoltarea Centrului, creând biblioteca de textile și oferind resurse educaționale, instructori, programe de mentorat și proiecte de transfer tehnologic. ZIPhouse este susținut și de alți parteneri și sponsori privați, de exemplu, reprezentanții oficiali de soft specializat pentru construirea tiparelor în confecții și încălțăminte au oferit gratuit câte 10 chei de acces educaționale pentru 2 pachete de soft specializat.

Contribuind cu peste 17% la exporturile țării, în 2014 industria ușoară s-a plasat pe al doilea loc în lista ramurilor exportatoare. În prezent, în Moldova există peste 70 de companii care produc și comercializează articole de modă sub marca proprie, ceea ce reprezintă circa 20% din numărul de întreprinderi care activează în industria confecțiilor și încălțămintei. Aceste companii sunt pionieri ai tranziției sectorului spre scheme de producere cu cea mai înaltă valoare adăugată. În prezent există premise pentru o dezvoltare mai accelerată a acestei industrii, însă obstacolul principal în dezvoltarea sectorului și atingerea potențialului său maxim îl reprezintă insuficiența capitalului uman calificat și ecosistemul antreprenorial subdezvoltat. Misiunea Centrului dat este de a contribui la rezolvarea acestei constrângeri.

(Visited 18 times, 1 visits today)