Compania japoneză Fujikura este interesată de posibilitatea de a deschide în Republica Moldova o uzină de cablaje auto.

În cadrul studiului de fezabilitate realizat în acest scop, pe 12 iunie 2015 reprezentanții companiei au efectuat o vizită de documentare la Universitatea Tehnică a Moldovei, în cadrul căreia au discutat cu administrația UTM oportunitățile extinderii sale în Moldova.

CEO Fujikura Automotive Europe Ichiro Kamada, a menționat că actualmente compania se află în căutarea unei platforme de investiții în Republica Moldova, cu perspectiva de a construi aici o uzină de cablaje auto multiconductoare. Interesul lor se axează în special pe elaborarea designului întregii rețele de cabluri și producerea cablajului auto. Acest interes are la bază intențiile marilor producători mondiali de a crea către anii 2020-2025 automobile cu dirijare complet autonomă. Astfel, sistemelor de dirijare le revine un rol primordial. Fiind foarte complexe, sofisticate, dar și voluminoase, acestea urmează să capete și un aspect pe măsură. De aici și necesitatea elaborării unui design inedit pentru sistemul de cabluri şi cablaje auto, bazate pe fibra optică și produse electronice, care, pe măsura completării conținutului, să aibă capacitatea de a-și reduce volumul.

Interesați să afle ce oportunități pot avea în acest sens în Republica Moldova, eprezentanții Fujikura au fost plăcut surprinși de realizările înregistrate de Universitatea Tehnică a Moldovei în domeniul lor de specialitate, dar și în cele conexe, cum ar fi construcția de mașini, tehnologiile informaționale, microelectronică, radioelectronica, telecomunicațiile etc.

Potrivit rectorului UTM, acad. Ion Bostan, Facultatea Construcții de Mașini s-ar putea implica în proiectarea formelor de cuplaj, precum și a celor de presare a pieselor sinterizate din pulberi metalice

De asemenea, UTM are un cuvânt greu de spus în domeniul microelementelor, chiar dacă Japonia este unul din liderii mondiali pe piața respectivă. Acum 40 de ani am avut o lucrare, pe baza căreia producem și azi microfir din mangalină, cu diametrul de 8 microni, cu înveliș în sticlă. În anii 1973-1974, când a apărut necesitatea elaborării diferitelor componente electronice, Moldova era monopolist în domeniu, activitatea respectivă desfășurându-se în cadrul unui proiect unional – la Chișinău funcționa o întreprindere specializată în producerea de microfir. Tehnologia respectivă se bazează pe tragerea unui fir de mangalină cu diametrul de 8 micrometri prin picături de sticlă topită. Printre proiectele și elaborările de ultimă oră ale UTM, care au adiacență cu domeniul de activitate al companiei Fujikura, se numără și elaborarea primului microsatelit al Republicii Moldova; sistemele de conversie a energiilor regenerabile; microhidrocentralele, turbinele eoliene bazate pe un principiu nou de proiectare la direcția vântului prin utilizarea vindrozelor aerodinamice, ceea ce duce la simplificarea sistemului electronic de orientare. La UTM activează și o echipă care se ocupă de elaborarea aparatelor electronice cu utilizări inclusiv în medicină. Iar descoperirile efectuate în domeniul nanotehnologiilor sunt recunoscute și apreciate în întreaga lume.

La rândul său, dl Ichiro Kamada și-a exprimat admirația față de inovațiile ultramoderne create în sânul UTM, dar și plăcerea de a se afla în mijlocul unor savanți de un asemenea calibru. Despre prestația UTM domnia sa s-a convins cu mult timp înainte de această vizită, colega sa, Angela Piliughin, business Expansion Director, Automotive Group Fujikura, care l-a însoțit în această delegație, este absolventă a Facultății de Energetică și Inginerie Electrică a UTM.

Producătorul de cablaje auto are. Este vorba de compania japoneză Fujikura, fondată în anul 1885, cu sediul central în Japonia, este un important jucător pe piaţa mondială de automotive. La ora actuală compania înregistrează vânzări globale de peste 5,1 mld. euro, având peste 50.000 de angajaţi la nivel mondial. Componentele fabricate de Fujikura sunt montate ulterior pe diverse modele ale mărcilor Volkswagen, Audi, Porsche, Toyota şi altele.

Fujikura

(Visited 26 times, 1 visits today)