Universitatea Tehnica a Moldovei invită la prezentarea proiectului „Le gardien des souvenirs”, care va avea loc în Parcul-muzeu al tehnicii în aer liber din campusul universitar Râșcani (str. Studenților), în data de 14 mai 2015, ora 17.00.

Celebrele „bănci ale îndrăgostiților”, create de tânărul designer Mihai Stamati, lector al UTM, în cadrul proiectului „Le gardien des souvenirs”, au decorat de curând Parcul-muzeu al tehnicii în aer liber al Universității Tehnice a Moldovei, cu ocazia celei de-a IV-a ediţii a Expoziţiei lucrărilor de creație ale studenților „Creaţia deschide Universul”.

De fapt, este un proiect mai vechi, realizat de către autor în cadrul unei burse de rezidență oferită de ICR Paris. După ce a fost prezentat acolo și certificat de Organizația Mondială de Proprietate Intelectuală de la Haga, rectorul UTM, acad. Ion Bostan i-a propus autorului să implementeze acest proiect în colaborare cu UTM. Astfel, a fost produsă o serie mică de asemenea bănci, care astăzi împodobesc parcul-muzeu al tehnicii în aer liber din campusul Râșcani al UTM.

Concepute inițial pentru locurile publice ale Parisului, grație designului lor original, aceste bănci s-au transformat în obiecte de cult în aer liber, fiind râvnite de admiratorii din întreaga lume. Iar îndrăgostiții care au avut ocazia să savureze atmosfera romantică a Parisului de pe aceste bănci le consideră drept un simbol al iubirii infinite. În mare parte, acest fapt se datorează îmbinării reușite a elementelor de bază a acestor bănci, care reprezintă două simboluri universale: simbolul infinitului conturat în suprafața de așezare și cel al inimii care ține loc de spetează. Contopindu-se, cele două elemente-simboluri formează un tot întreg, iar prin panglicile prinse de îndrăgostiți transmit un puternic mesaj de dragoste şi dorință de a păstra neîntinată amintirea clipelor în care au stat aici.

De aici și denumirea proiectului –  „Le gardien des souvenirs” – ce ar însemna „Străjer al amintirilor” – un simbol care păstrează („stă la straja”) unor frumoase poveşti de viață.

Străjerii amintirilor

(Visited 8 times, 1 visits today)