În perioada 23-28 martie 2015, la invitaţia Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Dezvoltarea Industrială (UNIDO) în cadrul EaP GREEN, dna Natalia Ciobanu,prodecan FUA, a participat la un set de instruiri în tema „Finanţări şi tehnologii de implementare a conceptului Eficientizarea Resurselor si Producerea mai Pură (RECP)” care au avut loc în oraşul Tbilisi, Georgia.

EaP GREEN este o iniţiativă regională de înverzire a economiilor din ţările Parteneriatului Estic al Uniunii Europene, având drept scop trecerea spre un model de decuplare a creşterii economice de la degradarea mediului şi epuizarea resurselor. EaP GREEN este finanţat de Comisia Europeană şi cofinanţat de Guvernul Sloveniei, Banca Austriei pentru Dezvoltare şi organizaţiile partenere responsabile: Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), Comisia Economică a Naţiunilor Unite pentru Europa (UNECE), Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) – http://www.unido.org/eapgreen.html.

În cadrul Programului Naţional de Producere mai Pură (NCPP) din RM (www.ncpp.md) UNIDO susţine implementarea proiectelor de Eficientizare a Resurselor şi Producere mai Pură (RECP) în sectoarele de procesare alimentară, producerea materialelor de construcţii, cât şi a celor ce produc/utilizează chimicale prin evaluări RECP şi înfiinţarea Cluburilor regionale „NU RISIPI” menite să acorde asistenţă întreprinderilor locale la reducerea consumului de apă / materiale / energie, măsurând performanţele obţinute pe unitate de produs finit/serviciu acordat.

La revenirea în ţară, dna prodecan Natalia Ciobanu ne-a împărtăşit unele impresii din cadrul vizitei la Tbilisi:

–  Am avut posibilitatea să vizitez diferite locuri pitoreşti datând din sec. XII, XIV. Georgia mi s-a părut o ţară de basm. Acum că am reuşit să mai decantez din avalansa impresiilor bogate, pot spune că vizitarea acestei ţări este o experienţă pe care chiar trebuia să o trăieşti. Cu deosebit respect ţin să-i mulţumesc dnei Lucia Sop, directorul NCPP Moldova, pentru organizarea acestei deplasări extrem de interesante şi utile. Prin activitatea pe care o desfăşoară, m-a ajutat să-mi extind competenţele şi să înţeleg cât de necesară este promovarea şi aplicarea pe larg a metodelor şi tehnicilor de eficientizare a resurselor şi producere mai pură în toate domeniile economiei naţionale.

Instruiri la nivel internaţional întru dezvoltarea durabilă a ţării

(Visited 2 times, 1 visits today)