Acesta a fost cumpărat din Franţa pentru instruirea studenţilor, dar şi pentru cercetări ştiinţifice. Iar studenţii, buni prieteni cu tehnologia, îl „învaţă” să se „adapteze” acestei lumi.

Toate mişcările robotului sunt coordonate cu ajutorul unui program special, prin intermediul căruia Frank este învăţat să vorbească, să danseze sau chiar să recunoască oamenii. Deşi Frank este dotat cu inteligenţă artificială, uneori el se comportă ca o fiinţă vie.

– Studenţii pot să-l înveţe pe Frank să facă multe lucruri. De exemplu, să recunoască imagini şi chiar voci,- ne spune prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan, şeful Filierei Anglofone. – Vrem să-l învăţăm pe Frank să vorbească în limba română, dar şi probleme de navigare, de localizare a obiectelor în spaţiu. Un vis al nostru este să creăm un robot „made in Moldova”, care să poată înlocui profesorul la cursurile de informatică sau programare.

Acum Frank este membru cu drepturi depline al UTM. Iar până îi va instrui pe alţii, Frank învaţă să facă primii paşi alături de studenţi şi prof. Marin Podubnâi. Administraţia universităţii speră să cumpere şi o pereche pentru Frank şi astfel să pună baza unui laborator de robotică.

Robotul Frank a costat 5400 de euro. În toată lumea sunt 4000 asemenea maşini, folosite la instruirea studenţilor din IT

Robotul FRANK

(Visited 3 times, 1 visits today)