Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ziua Inginerului la UTM

r_result

În contextul sărbătorii profesionale Ziua Inginerului, Universitatea Tehnică a Moldovei a organizat, pe 6 octombrie, în incinta Centrului TEKWILL, o conferință cu genericul „Rolul inginerului în dezvoltarea econom iei naţionale”, evenimentul înscriindu-se în suita manifestărilor desfășurate în cadrul Săptămânii de afaceri „Moldova Business Week 2017”.

Având ca scop abordarea unor subiecte actuale în domeniul ingineriei și, inclusiv, a învățământului ingineresc, manifestarea a fost structurată pe 3 paneluri de discuții.

Panelul I a avut un generic comun cu cel al evenimentului și a fost moderat de către Iurie ŢURCANU, directorul Centrului de Guvernare Electronică, absolvent UTM.

Referindu-se la rolul inginerului în dezvoltarea economiei naţionale, rectorul UTM, Viorel BOSTAN, prof. univ., dr. hab., a menționat că ingineria a fost și este întotdeauna în inima tuturor schimbărilor, iar  inginerii au adus și aduc în continuare o contribuție esențială.

Prof. univ., dr. Viorelia MOLDOVAN-BĂTRÂNAC, consilier principal de stat al Prim-Ministrului Republicii Moldova, a abordat problema dezvoltării  învăţământului ingineresc în modelul dezvoltării economice, evidențiind  provocările și perspectivele care se prefigurează în acest sens.

Preşedintele Consiliului de conducere al SA „Moldagroteh”, Valeriu COSARCIUC, a menționat că inginerul este forţa motrice a dezvoltării industriei şi economiei naţionale. Iar Marin CIOBANU, dr. în economie, absolvent UTM, administrator principal al Zonei Economice Libere Bălţi, a subliniat necesitatea investițiilor în Zonele Economice Libere, care oferă oportunităţi reale de angajare pentru ingineri.

În cea de-a doua parte a evenimentului UTM a lansat, în premieră, la toate cele 9 facultăți, o sesiune de discursuri şi discuţii despre rolul inginerului în dezvoltarea economiei naţionale, provocând studenţii care şi-au ales meseria de inginer, dar şi decanii facultăţilor să vorbească despre oamenii de ştiinţă – inginerii care nu doar visează să facă lucruri măreţe, ci le şi fac să devină realitate.

Dedicat platformelor de parteneriat încheiate de UTM cu mediul de afaceri, panelul II, deplasat la facultăţi, a inclus vizitarea noilor centre, laboratoare de instruire şi cercetare, create cu suportul întreprinderilor şi companiilor partenere: MITUTOYO, Tekwill, ZipHouse etc.

Moderatori au fost decanii facultăţilor, care au făcut o trecere în revistă a activităţii facultăţilor, a programelor de pregătire a studenţilor.

Studenții și masteranzii care au dorit să afle ce oportunități noi de angajare se deschid au putut participa la panelul III, în cadrul căruia a fost organizat, de asemenea la facultăți, Târgul locurilor de muncă şi al stagiilor de practică la întreprinderi. Au participat reprezentanți a peste 120 de companii autohtone și cu capital mixt, studenții având astfel posibilitatea să discute direct cu reprezentanții companiilor și cu profesioniști din diverse domenii.

[av_gallery ids=’26782,26783,26784,26785,26786,26787,26788,26789,26790,26791,26792,26793,26794,26795,26796′ style=’big_thumb’ preview_size=’featured_large’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’featured_large’ columns=’8′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ admin_preview_bg=” av_uid=’av-vjihlo’]

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI