Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Elevi din Germania în vizită la UTM

r

Un grup de elevi și profesori de la „Bodelschwingh-Gymnasium Herchen” din Windeck, Germania, însoțiți de colegii lor de la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău, s-au bucurat de noi experiențe în cadrul unei excursii tematice efectuate pe 7 aprilie 2017 la Universitatea Tehnică a Moldovei.

Dis-de-dimineață, elevii s-au grăbit să viziteze Planetariul, unde au avut surpriza să privească în timp real bolta cerească și să afle diferite curiozități despre constelații şi denumirile lor, ghidați în studiul interactiv al Universului de un veritabil profesor de fizică – conf. univ., dr. Vitalie CHISTOL.

Elevii au vizitat și Observatorul astronomic, unde au rămas impresionați de echipamentul și tehnologiile din dotare, între care un telescop gigant Celestron cu apertura de 14 inci, cu ajutorul căruia se propune monitorizarea primului satelit moldovenesc, construit la UTM, care urmează a fi lansat în spațiu.

Sergiu CANDRAMAN, șef laborator CNTSM, le-a arătat și satelitul propriu-zis, expus în acel moment la Centrul de Excelență în domeniul TIC – TEKWILL, un alt punct de atracție al UTM. După care i-a însoțit la Centrul Naţional de Tehnologii Spaţiale, unde le-a vorbit despre lucrările efectuate în ceea ce priveşte construcţia unui satelit, dar şi a celor două staţii de pe segmentul terestru al proiectului: staţia telemetrică care face comunicarea cu microsatelitul şi staţia-bază terestră, care va recepţiona imaginile captate de microsatelit în timp ce aparatul va trece pe deasupra Republicii Moldova.

A fost un prilej deosebit pentru a face mai atractive şi mai accesibile cunoştinţele legate de spaţiul cosmic şi familiarizarea cu ştiinţele spaţiale.

După care elevii au participat la o lecție de robotică, ținută de studenți, având ocazia să-l cunoască pe robotul Frank – acesta a dat mâna cu toți doritorii, a dansat şi a făcut flotări, amuzând şi încântând oaspeții.

Programul vizitei a inclus şi un atelier de robotică educațională la Liceul „Mihail Kogălniceanu”. Antrenați în realizarea proiectului DIZZ3 [‘dizi], elevii au fost repartizați în 6 echipe, fiecare dintre care a avut sarcina de a realiza un robot educaţional LEGO EV3. Prin aceste acțiuni s-a urmărit dezvoltarea abilităților în domeniul roboticii – învățarea teoriilor mecanice într-un mod amuzant.

Vizita elevilor a fost posibilă în cadrul parteneriatului „Junior-Ingenieur-Akademie” dintre „Bodelschwingh-Gymnasium Herchen” și Liceul „Mihail Kogălniceanu”. Din 2014 instituțiile organizează activități comune, în cadrul cărora tinerii învață lucruri noi, schimbă idei, cunoștințe și își dezvoltă spiritul de echipă.

UTM încurajează învățarea activă și apreciază inițiativa Liceului „Mihail Kogălniceanu”, fiind deschisă către noi proiecte.

[av_gallery ids=’20409,20410,20411,20412,20413,20414,20415,20416,20417,20418,20419,20420,20421,20422,20423,20425,20426,20428′ style=’big_thumb’ preview_size=’featured_large’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’featured_large’ columns=’12’ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ admin_preview_bg=” av_uid=’av-28dyev’]

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI