Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Conferinţa Game Factory 2015

logo game factory

Pe 21 și 22 noiembrie 2015, cu susținerea Centrului de Excelență Tekwill și a Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică a UTM, la Chișinău s-a desfășurat în premieră Conferinţa internaţională a creatorilor de jocuri video – Game Factory-2015.

Evenimentul a convocat dezvoltatori de jocuri din Ucraina, Polonia, Suedia, România, Belarus, Turcia, între care giganţi ai acestei industrii – Ubisoft, Gameloft, Epic Game, Unity3D, PlaytestIx, CD Project Red, Zeptolab, Wargaming, Forgotten Key, Spooky House, Oriplay, Simpals și mulți alții. Participanții la eveniment au avut posibilitatea să descopere tehnologiile utilizate de marile companii creatoare de jocuri, să afle cine sunt creatorii concreți ai acestor jocuri și alte informații utile la subiect.

Scopul evenimentului: facilitarea schimbului de experiență și crearea ecosistemului industriei de dezvoltare a jocurilor în RM.

Ideea organizării unei asemenea conferinţe a apărut mai demult. La începutul anului de studii curent la FCIM-UTM a fost creat un curs experimental de programare a jocurilor, condus de Vasile BRAGA, sub patronatul lui Victor BEȘLIU, dr., prof. univ., şef Catedră automatică şi tehnologii informaționale. Decanul FCIM, dr., conf. Ion BALMUȘ, a susţinut ideea şi a depus un efort imens în realizarea acesteia. La curs s-au înscris 50 de tineri. Primul semestru a fost dedicat studierii bazelor tehnice ale programării jocurilor. În perioada septembrie-decembrie au avut loc 16 perechi de lecții, 6 lucrări de laborator, iar la final studenţii vor scrie o lucrare de curs – un joc electronic propriu. Al doilea trimestru va fi dedicat animaţiei personajelor de jocuri în С++. Mulţi studenţi au anunţat că ar dori să-și facă practica de vară în industria jocurilor. În perspectivă se preconizează și deschiderea unei specializări privind dezvoltarea, crearea și încadrarea jocurilor video.

Conferinţa GameFactory-2015 a devenit o continuare a cursului, oferind posibilitatea unui schimb operativ de experienţă. Tocmai de aceea prezenţa giganților în domeniu a avut o mega-importanță ce deschide noi oportunități: atragerea în Moldova a investiţiilor străine și crearea unor noi locuri de muncă.

Conferinţa a fost deschisă de Sebastian DELEN, directorului Ubisoft România – o importantă companie internaţională de dezvoltare a jocurilor de calculator cu oficiul principal în Franţa. Compania are deschise 30 de oficii în întreaga lume. Cifra de afaceri anuală a companiei este de cca 1,5 mild. euro.

În continuare, cuvântul a fost oferit decanului FCIM Ion BALMUŞ, care s-a referit la tendinţele dezvoltării programării în RM şi perspectivele pieţei de muncă locale. În finalul conferinței FCIM Ion BALMUȘ și directorul studioului român Ubisoft Sebastian DELEN au încheiat un acord de colaborare, care prevede, între altele, deschiderea unei filiale a super-gigantului francez în Moldova. Precum s-a menționat în cadrul conferinţei, ţara noastră are destule resurse pentru aceasta.

La conferinţă au participat peste 30 de raportori, care au povestit despre experienţa creării jocurilor şi au împărtășit unele secrete profesionale. Au fost organizate câteva Master Class-uri, în cadrul cărora au fost demonstrate diferite etape ale creării aplicaţiilor de jocuri.

Precum arată diferite studii ale pieţei internaţionale de freelance, ţările Europei de Est cel mai mult se evidențiază prin programarea la distanţă, inclusiv din crearea de jocuri. Moldova poate deveni o resursă la fel de căutată ca Ucraina, Rusia, România și multe alte ţări ale Europei de Est.

[av_gallery ids=’7531,7532,7533′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’3′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ av_uid=’av-7sxu2′]

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI