„Arome franțuzești…” la UTM

În zilele de 11-12 mai 2016 în cadrul Filierei Francofone „Tehnologii Alimentare” (FFTA) a UTM va fi organizat un ciclu de activitaţi cu genericul „Saveurs francophones, saveurs de partage”, în cadrul „Journées Laitières à l’UTM” .

Locul desfăşurării:

str. Studenţilor 9/9, blocul 5, Facultatea Tehnologie şi Management în Industria Alimentară (FTMIA), UTM;

str. Burebista 7, mini-întreprinderea de fabricare a produselor lactate ETALON.

Parteneri:        

Ambasada Franţei în R. Moldova,

Agenţia Universitară Francofonă,

Agrocampus QUEST din Rennes, Franța,

Fabrica de brânzeturi LACTALIS din Soroca.

Participanţi:

Excelenţa Sa Pascal VAGOGNE, Ambasadorul Franţei în R. Moldova,

Frédéric GAUCHERON, doctor în biochimia moleculară, resposabil ştiinţific al echipei „Transfert Interaction Procédé-Produits de l’Industrie laitière”, INRA, Agrocampus QUEST, Rennes, Franţa,

Emmanuel SKOULIOS, director Alianţa Francezî din Moldova,

Roxana TURCANU, reponsabilă Antena AUF-Chișinău,

Ispandiar MUSAEV, director fabrica de brânzeturi din Soroca,

Andrei IOVU, manager calitate, fabrica de brânzeturi LACTALIS din Soroca,

Viorel BOSTAN, rector UTM, prof. univ., dr. hab.,

Petru TODOS, prim-prorector UTM, dr., prof. univ.,

Valentin AMARIEI, prorector UTM, dr., conf.

 

Program:

Miercuri, 11 mai 2016

10:00-10:45 – deschiderea activităţii.

10:45-12:00 – excursii prin laboratoarele FTMIA (de Oenologie, de Tehnolgii culinare), Filiera „Tehnologii Alimentare”, sala pentru formarea practică în alimentaţia publică  (degustarea de brânzeturi franceze).

12:00-13:00 – activitate didactică la mini-întreprinderea de fabricare a produselor lactate ETALON cu participarea studenţilor Filierei Francofone „Tehnologii Alimentare” și a profesorilor UTM: Boris CARABULEA, responsabil ETALON, Liliana POPESCU, profesoară de biochimia laptelui și tehnologia lactatelor.

14:30-15:30 – degustarea produselor lactate (ETALON, LACTALIS).

Joi, 12 mai 2016

10:00-11:00 – mesaj de salut Frédéric GAUCHERON (aula 5-120).

11:00-13:00 – comunicări ale studenţilor FFTA (aula 5-120, moderator – Mariana CEREPANOVA):

 – Calea spre success a studenţilor de la Filiera Francofonă „Tehnologii alimentare”;

 – Fabrica de brânzeturi din Soroca – unul dintre cei mai importanți producători autohtoni de produse lactate;

 – Evoluția industriei produselor lactate în R. Moldova;

 – Elaborarea și implementarea tehnologiei de fabricare a brânzei topite.

 – Importanţa brânzeturilor în gastronomia moldovenească.

13:00-14:00 – pauză de masă.

14:00-16:30 – discurs Frédéric GAUCHERON (aula 5-120):

– prezentarea unor rezultate în studiul produselor lactate;

– curs pentru studenţi „Tehnologia brânzeturilor: etapele de fabricare a brânzeturilor, diversitatea brânzeturilor”.