Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Acad. Ion BOSTAN – laureat al Premiului CSI „Stelele comunității 2018”

Academicianul Ion BOSTAN a devenit laureat al Premiului „Stelele comunității 2018”. Este cel mai important premiu umanitar al CSI, care se acordă pentru merite deosebite în domeniile știință și educație, cultură și artă, activitate umanitară.

În anul curent de acest premiu s-au învrednicit opt laureați. Ceremonia de decernare a avut loc în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Forumului intelectualității științifice și creative a ţărilor membre ale CSI, desfășurată în capitala Kazahstanului, Astana, care își marchează cea de-a 20-a aniversare.

Acest premiu reprezintă o apreciere a eforturilor depuse de către acad. Ion BOSTAN de-a lungul unei ample activități pe multiple planuri, care i-au adus faima pe diferite meridiane. Pedagog de vocaţie, inginer redutabil, manager de succes (a condus UTM în perioada 1992-2015, actualmente – director al Centrului Național de Tehnologii Spațiale din cadrul UTM), autor a peste o mie de lucrări şi a peste 200 de invenţii, cavaler al Ordinului Republicii și al multiple distincții internaționale, s-a remarcat îndeosebi pe tărâmul științei. Este fondatorul unei noi direcții științifice în construcția de mașini, recunoscute la scară mondială – transmisiile planetare precesionale, bazate pe un nou principiu de transformare a mișcării, cu avantaje excepționale față de transmisiile clasice, avantaje care au favorizat implementarea lor în cele mai diverse domenii: tehnica cu destinație generală, tehnica cosmică de zbor, roboții, mecanica fină etc. S-a afirmat și în domeniul sistemelor de conversie a energiilor regenerabile – eoliană, hidraulică, solară…

Premiul umanitar al CSI „Stelele comunității” a fost înființat în anul 2009 de către Consiliul pentru Cooperare Umanitară și Fondul Interstatal pentru Cooperare Umanitară din CSI. În 2019 capitala culturală a Forumului va deveni orașul Brest din Belarus, care va marca un mileniu de la prima sa atestare.

[av_gallery ids=’40734,40735,40736,40737′ style=’big_thumb’ preview_size=’featured_large’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’featured_large’ columns=’4′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ av_uid=’av-ipoua1′ custom_class=” admin_preview_bg=”]

 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI