Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

O primăvară VR în familia programelor de studii ISA

Studenţii #UTM au întâmpinat primăvara în stil #VR, prin desfășurarea la FCIM – Facultatea  Calculatoare, Informatică și Microelectronică, în premieră a unui #Hackathon dedicat tehnologiilor de realitate virtuală.

Concursul vine să încheie cursul extracurricular „Bazele dezvoltării aplicațiilor VR” de 30 ore academice, derulat în perioada 12-23 februarie 2018 de compania RiftTime Moldova (administrator Dumitru GANGALIUC), în parteneriat cu Departamentul ISA – Ingineria software și automatică (șef departament – conf. univ., dr. Dumitru CIORBĂ), cu suportul Agenției USAID Moldova, Ambasadei Suediei în RM și COR Creative Industries Association in Moldova.

Evenimentul s-a desfășurat în perioada 2-4 martie 2018, în cadrul Laboratorului „Tehnologii de realitate mixtă”, echipat cu cele mai performante calculatoare, la care în timp se vor adăuga multiple echipamente asociate tehnologiilor VR/MR.

La festivitatea de deschidere a concursului, au fost prezenţi: decanul facultății CIM, conf. univ., dr. Ion BALMUȘ, prodecanii FCIM – Radu MELNIC, Victor ABABII, Gheorghe CEBAN, șef Direcţia TIC – Dinu ȚURCANU şi Roman Gluck – RIFT TIME, care i-au felicitat pe studenții pentru perseverența de care dau dovadă în cadrul studiilor și le-au dorit mult succes în implementarea cunoștințelor atât în acest concurs, cât și în activitățile ulterioare.

La rândul lor, participanții la concurs, studenți care urmează programele #FAF#TI și #SI, ghidați de către mentorii RIFT TIME, au căutat să îndreptățească încrederea profesorilor, prezentând la încheierea concursului (pe 4 martie 2018) aplicaţii inedite dedicate tehnologiilor VR.

Cele 5 echipe au elaborat aplicații pe cât de creative, pe atât de diverse: echipa „DreamTeam” – aplicaţia „VR Maze”, echipa „Potatoes” – aplicaţia „VR Pacific Shooter”, echipa „No_Spam” – aplicaţia „Galaxy Run”, echipa „Vision_Quest” – aplicaţia „Labyrinth Challenge” şi echipa „Virtual_Craft” – aplicaţia „Angry Comet”.

Juriul constituit din rectorul UTM Viorel BOSTAN, șeful DTIC Dinu ȚURCANU, administratorul RiftTime Moldova Dumitru GANGALIUC, conf. univ., dr. Pavel CHIREV, a desemnat câștigătorii.  Premiul Mare, care constă dintr-un valoros stagiu (internship) la compania RiftTime Moldova, a revenit echipei „No Spam”. Membrii acesteia – Liviu CERNEI, Mihai LUNGU și Andrei COROBCO, studenți în anul II la FCIM, care au elaborat și prezentat aplicaţia „GalaxyRun”, au venit cu ideea unui joc „endless run”, în care utilizatorul se pomenește într-o lume imaginară a viitorului.

„Ideea a fost să facem un joc simplu cu elemente futuristice. Ne-am gândit că jocurile de gen „endless running” mereu au fost în top, atât pe Android, cât și iOS și PC. În astfel de jocuri e ușor să implementezi elemente de fizică și uneltele de design”, a spus membrul echipei, Mihai Lungu, adăugând că jocul va fi unul foarte util pentru cei care petrec mult timp în fața computerului, pentru că „te ajută să faci o pauză” și să „alergi timp de 10-15 minute” prin această lume fantastică creată de studenți.

 

Participanţii la concurs au primit certificate emise de UTM şi RiftTime Moldova, cu credite ECTS, ce confirmă studierea cursului Bazele dezvoltării aplicațiilor VR. Certificate de mulţumire au primit, de asemenea, mentorii şi membrii juriului. Iar partenerul şi gazda evenimentului – Universitatea Tehnică a Moldovei, le-a oferit participanților și mentorilor tricouri cu logo-ul UTM.

[av_gallery ids=’31703,31704,31705,31706,31707,31708,31709,31710,31711,31712,31713,31714,31715,31716,31717,31718,31719′ style=’big_thumb’ preview_size=’featured_large’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’featured_large’ columns=’9′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ admin_preview_bg=” av_uid=’av-z69dud’]

[av_gallery ids=’31762,31763′ style=’big_thumb’ preview_size=’featured_large’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’featured_large’ columns=’2′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ admin_preview_bg=” av_uid=’av-nkq3at’]

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI