„Curcubeul iernii” sau iluzia celor trei sori

Un fenomen spectaculos s-a produs, ieri, la Sankt-Petersburg. Locuitorii oraşului au avut posibilitatea de a vedea pe cer nu unul, ci trei sori deodată – o iluzie optică denumită „curcubeul iernii” sau „soare fantomă”. Potrivit oamenilor de ştiinţă, sorii mai mici sunt de fapt umbrele soarelui real.

Este un fenomen natural extrem de rar ce constă în apariția a două puncte luminoase similare cu soarele, ce flanchează astrul real, cauzate de lumina care se reflectă în cristalele de gheață haxagonale. Acestea acționează ca o prismă, refractând lumina la 22 de grade și dând naștere la două halouri strălucitoare.

Acest efect special se întâmplă în special în condiții de ger extrem, după o noapte în care temperaturile scad rapid, în momentul în care soarele se află aproape de linia orizontului efectul „curcubeului” realizându-se ca urmare a refracţiei luminii solare de către cristalele de gheaţă din atmosferă.

La Sankt-Petersburg se aşteaptă o scădere a temperaturii medii zilnice până la -18 grade Celsius. Însă, din cauza umidităţii atmosferice, temperatura minimă va fi resimţită ca -25 de grade. „Curcubeul iernii” a fost văzut şi anul trecut, în luna ianuarie, când au fost geruri puternice.

 

 

Print article Print article Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .