Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Designerii UTM cuceresc Europa

diplome-ddip_r

Făcând o retrospectivă a anului ce s-a scurs, constat cu o deosebită satisfacţie sufletească că discipolii noştri, cu lucrările lor inedite, cuceresc tot mai insistent saloanele şi expoziţiile de inventică din Europa, obţinând performanţe cu titlu de mândrie pentru Alma Mater.

Primele distincţii în palmaresul Departamentului Design Industrial și de Produs (DDIP) al Facultăţii Inginerie Mecanică, Industrială şi Transporturi (FIMIT) sunt de la Salonul internaţional de inventică „PRO INVENT”, ediţia a XVI-a, 2016, ce şi-a deschis larg uşile la 24 martie 2016 la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Aici exponatele „Design-concept Ambulanta” al studentului Dumitru LÎCICHIN (gr. DI-111) şi „Set de jucării logice pentru copii” al studentei Oxana CHIPERCEANU (gr. DI-111) au fost în afara oricărei concurenţe. Lucrările lor au fost menţionate cu medalii de aur și Diplome de excelenţă, iar proiectele studenţilor Alexandru CHIRILEAC (gr. DI-111) şi Mihai ŢĂRUŞ (gr. DI-101) au fost apreciate cu Diplome de excelenţă.

La Salonul Naţional de Design de Mobilier-2016, organizat de Asociaţia producătorilor de mobilă din România, ai noştri au fost printre cei mai tari. La etapa preliminară din luna mai 2016 a concursului „Proiect” studenţii Andrei GRAMATSCHII şi Roman NAGHIRNEAC cu oferta lor „Scaune contrapposto” s-au clasat pe locul doi, fiind admişi să prezinte prototipurile în natură. La etapa finala „Prototip” din septembrie ei s-au prezentat la Târgul Internaţional de mobilă BIFE-SIM, Bucureşti cu două scaune originale. Printre cei 31 de designeri prezenţi cu 34 de produse la BIFE-SIM, ai noştri s-au dovedit a fi cei mai ingenioşi şi creativi. Modelele lor de mobilă au fost menţionate cu premiul I.

Şi la festivalul „ETNOVEMBER 2016”, care s-a desfăşurat în Braşov pe 18-21 noiembrie 2016, exponatele imaginaţiei creative ale studenţilor Oxana CHIPERCEANU, Ana BORTA, Sergiu CEBAN, Andrei GRAMATSCHI, Roman NAGHIRNEAC şi altor studenţi ai specialităţii „Design Industrial” au fost în topul celor mai reuşite.

Recent, în cadrul Expoziţiei Internaţionale Specializate „FURNITURE FASHION EXPO-2016” (ediţia a XVII-a) discipolii DDIP au expus un sir de proiecte şi mostre ingenioase. În final, ca un ultim acord al evenimentului, cu totul neaşteptat pentru noi, pentru participare activă cu exponate inovative, Departamentul Design Industrial și de Produs a fost decorat cu Diploma de menţiune a CIE „Moldexpo”.

În perioada 28 noiembrie – 18 decembrie 2106, Institutul „Adam Mickiewicz” a organizat la Chişinău Expoziţia specializată „Observatory / Recipes 2016”. Aici sunt etalate lucrările originale ale studenţilor noştri Daniela POIANĂ, Cristina GANEA, Andrei GRAMATSCHII, Roman NAGHIRNEAC, Andrei ZBANCĂ şi Sergiu CEBAN, participanţi la tabăra de vară din Polonia.

Fiind în ajunul acreditării internaţionale a programului de licenţă la specialitatea „Design industrial”, realizările studenţilor, obţinute sub îndrumarea cadrelor didactice ale Departamentului Design Industrial și de Produs sunt un suport convingător că instruirea bazată pe proiecte şi centrată pe student nu are alternativă.

conf. univ. Valeriu PODBORSCHI,

șef Departament Design Industrial și de Produs, FIMIT

 

[av_gallery ids=’15548,15547,15546,15551,15550,15549,15552,15557,15545,15556,15555,15554,15553′ style=’big_thumb’ preview_size=’featured_large’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’featured_large’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ av_uid=’av-luodlj’]

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI