UTM a lansat în stratosferă o comunicație de pe microsatelitul „Republica Moldova”

Pe 21 septembrie 2015 Centrul Tehnologii Spațiale al UTM a realizat, în premieră, un experiment de testare a comunicației microsatelit-stație terestră.

În cadrul experimentului,  în stratosferă a fost lansat un balon cu heliu, care a ridicat un modul electronic de captare imagini  și transmisiune date telemetrice și imagini. Modulul respectiv este parte componentă a primului microsatelit autohton „Republica Moldova”, creat de profesori și studenți în cadrul Centrului de Tehnologii Spațiale al UTM.

Balonul a fost lansat din comuna Bujor, Hâncești și a aterizat cu parașuta în apropiere de Drasliceni, Criuleni. Zborul a durat peste 3 ore (8.33 -:-11.38)  și a atins altitudinea de 27.667 m. Pe parcursul zborului a fost transmisă către stațiile terestre o gamă de imagini cu minim de erori, ceea ce a confirmat soluțiile tehnice puse la baza acestei elaborări.

Traseul balonului a fost monitorizat online de echipa CNTS, care poate fi vizualizat pe pagina:

http://tracker.habhub.org/#!mt=roadmap&mz=9&qm=All&mc
=47.19044,28.9894&f=ER1TUM/AM

Setul de imagini captate de modulul microsatelitului și alte imagini relevante pot fi vizualizate pe pagina:

https://drive.google.com/folderview?id=0B1YrilBGiAmgNFZOQTdKcTlYZ3c&usp=sharing

Print article Print article Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .