Savanţii UTM succes remarcabil în domeniul nanotehnologiilor

De la 20 februarie 2015 prestigiosul portal Nanotechweb.org din Londra găzduiește un articol intitulat  „Hopping electrodeposition makes gold nanodot plating”(„Electrodepunerea prin salturi”) despre elaborarea acad. Ion Tighineanu, a discipolului său dr. Eduard Monaico, colaborator ştiinţific superior al Centrului, şi a prof. Kornelius Nielsch de la Institutul de Fizică Aplicată al Universităţii din Hamburg, Germania. Cercetările au fost efectuate în cadrul unor proiecte europene.

Portalul consideră noutatea ştiinţifică privind posibilitatea depunerii pe suprafeţe mari a unui singur monostrat de nanodoturi din aur ca una dintre cele mai impresionante elaborări în domeniul nanotehnologiilor de la începutul anului 2015. Aplicarea în practică a acestor nanodoturi ar putea distruge selectiv celulele bolnave, de exemplu, cele cancerigene.

Pe  23 martie, în Sala Azurie a AŞM, acad. Ion Tighineanu va susţine o lecţie publică pe tema „Nanotehnologiile schimbă lumea în bine”.

nanotehnologiilor

 

Print article Print article Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .